'Squash is een sport van details'

Voor squasher Jan Laurens Anjema (27) vielen zaterdag alle puzzelstukjes in elkaar bij het toernooi in Montreal. „Alles wat er in zat, kwam er uit.”

Gold medallist Nicolien Sauerbriej of the Netherlands poses during the medals ceremony for the women's parallel giant slalom snowboard event at the Vancouver 2010 Winter Olympics February 26, 2010. REUTERS/Chris Helgren (CANADA) REUTERS

In de jacuzzi na de gewonnen finale besefte squasher Jan Laurens Anjema (27) het echt. Een gevoel van „pure happiness”. Zaterdag schreef Anjema het Midtown Sanctuaire Open in Montreal op zijn naam en behaalde daarmee de grootste toernooizege uit zijn carrière. Met belangrijke toernooien in Winnipeg en Calgary voor de deur kan de beste squasher van Nederland, die nu virtueel 11de staat op de ranglijst, naar boven kijken.

Hoe kijkt u terug?

„Alle stukjes vielen in elkaar in Montreal. Ik verkeerde de hele week in wat sporters wel ‘de zone’ noemen: ik dacht niet na en deed alles op gevoel. Alles wat er inzat kwam er uit. ”

Hoe bereidt u zich voor?

„Vroeger had ik een stemmetje in mijn hoofd dat me steeds vertelde dat ik de baan op moest gaan om te trainen. Ik luister niet meer naar dat stemmetje, maar bewandel nu mijn eigen weg. Ik doe nu alles zoals ik dat zelf wil en dat is een doorbraak in mijn aanpak van de sport. Tijdens een toernooi ben ik soms 4 of 5 dagen achter elkaar zenuwachtig en lig ik tot half vier ’s nachts wakker van de adrenaline. Daarom zet ik nu soms geen wekker, ga ik rustig om elf uur naar het zwembad om mijn hartslag wat omhoog te werken en neem ik een uitgebreid ontbijt. Vóór de wedstrijd skype ik met vrienden. Slaap, eten en het gevoel dat er mensen achter me staan maken me vrolijk en een goed gevoel kan van doorslaggevend belang zijn op grote toernooien. ”

Op naar de wereldtop?

„In de top van de squashwereld zijn de verschillen klein. Het meest belangrijk is hoe je je voelt op de baan. Je kunt je goed voelen een dag voor je wedstrijd, maar het gaat erom hoe je je voelt als je de baan op stapt, de deur achter je dicht gaat en de stand 0-0 is. Als de nummer één zich op dat moment niet 100 procent voelt en ik wel, kan ik hem verslaan. Mijn doel is zelf nummer één te worden. Squash is echt een sport van details. Het gaat om het perfectioneren van deze details. Mijn leven als professioneel squasher is een zoektocht naar perfectie.”

Kijkt u uit naar de komende toernooien?

„Ik zie er niet tegenop, maar ik kijk er ook niet naar uit. Ik sta eerste geplaatst in Winnipeg en Calgary en wil die toernooien eigenlijk ook allebei winnen. Dat moet kunnen. Het spelen en winnen van een groot toernooi is een mentale slag. Ik kijk niet uit naar de stress die toernooien met zich meebrengen en kan daarom niet zeggen dat ik er ‘zin’ in heb, maar ik werk op mijn eigen manier naar die toernooien toe. Ik ga me rustig aan voorbereiden. Je wilt winnen, maar je moet ook niet teveel willen. Less is more soms.”

    • Daan Heijink