Shockeren en spelen met symbolen

Expo Schwarzwald

Expo

Schwarzwald

Nog te zien t/m 14 maart, Energiehuis, Dordrecht ****

De tentoonstelling lijkt wel een kermisattractie, een vreemd spookhuis in de vorm van een bos. Er valt zoveel te zien dat je je betoverd voelt: aan de muur hangen grote indrukwekkende zwart-wittekeningen, woeste abstracte bomen steken boven je uit, ernaast een metershoog keramisch skelet, vlakbij hijskranen, een sculptuur van Bambi glanst in de hoek. Schwarzwald is de naam van dit Gesamtkunstwerk, een expositie in de vorm van een donker woud, gemaakt door een groep kunstenaars onder leiding van gastcurator Arno Coenen. De werken van Gwen Stok, Hans van Bentem, IRIS, Luuk Bode, Marinus de Ruiter, Martin C. de Waal, Martyn F. Overweel en Michael Markwick, bieden gezamenlijk een boswandeling.

Curator Coenen, zelf kunstenaar, animator en videoclipmaker, heeft een indrukwekkend uiterlijk. Met zijn tatoeages en woeste baard, vaak gedragen in een vlecht, lijkt hij op een moslim gekruist met een Hells Angel. Coenen speelt graag met symbolen.

Het slotweekend van de expositie heeft de choquerende documentaire Until The Light Takes Us in petto. In deze film wordt getoond hoe er vanuit de blackmetal-scene in Noorwegen begin jaren negentig talloze kerken in de fik werden gestoken. Coenen zet de bezoeker aan het denken over onze maatschappij en de impact van het letterlijk teruggrijpen naar nazistische Blut und Boden-symboliek.

Until The Light Takes Us: 13, 14 maart, Energiehuis, Dordrecht

    • Ine Poppe