PSV'ers tonen zich in Breda slechte verliezers

NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar heeft de bal, op de achtergrond ligt PSV-spits Ola Toivonen. Foto ProShots seizoen 2009-2010 breda 06-03-2010 eredivisie nac - psv. uitslag 2-1. doelman jelle ten rouwelaar heeft de bal. ola toivonen plat.

NAC Breda 2 PSV 1

Ruststand 1-1. 18. Engelaar 0-1, 35. Gorter 1-1, 72. Schilder 2-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 17.750

Na de eerste competitienederlaag van PSV werd duidelijk dat de ploeg uit Eindhoven minder stabiel is dan verwacht. Trainer Fred Rutten en diens assistent Erik ten Hag lieten zich zaterdagavond na de nederlaag bij NAC kennen door in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion de Twentse scheidsrechter Eric Braamhaar de schuld in de schoenen te schuiven. De profvoetballers van PSV verdwenen zonder een woord met de media te wisselen en masse via de kleedkamer naar de spelersbus. Ook perschef Pedro Salazar was de regie weer eens kwijt. „Ik kan de spelers toch niet de mixed zone in schoppen?”

PSV is na de winterstop in twee maanden tijd van een uitgebalanceerd elftal dat als de favoriet voor de landstitel gold, verworden tot een fletse ploeg vol frustraties. In de eerste competitiehelft wist Rutten met een indrukwekkende reeks zonder nederlagen de rijen gesloten te houden. Spelers zetten hun persoonlijke belangen opzij voor het teambelang. Zelfs enfants terribles als Jonathan Reis en Danko Lazovic bleven in het gelid. Maar nu PSV de koppositie heeft verspeeld aan FC Twente en is uitgeschakeld in de beker en de Europa League blijkt dat het vertrouwen van de selectie zeer broos is.

PSV begon al met een valse start aan 2010. Op de nieuwjaarsreceptie van de club sprak algemeen directeur Jan Reker openlijk zijn onvrede uit over het feit dat de raad van commissarissen niet met hem en commercieel directeur Marcel van den Bunder verder wilde. Een paar weken later maakte PSV bekend dat de Braziliaan Reis wegens drugsgebruik was ontslagen. Tijdens de transferwindow werd geen vervanger aangetrokken voor de spits die in de hiërarchie een tijdlang voor Ola Toivonen en Danny Koevermans stond.

PSV kwam de afgelopen weken in de competitie met moeizame overwinningen op Roda JC, Heracles en FC Utrecht goed weg en verspeelde punten tegen Vitesse en Sparta. In de kwartfinales van de KNVB-beker maakte Feyenoord met een 3-0 zege in Eindhoven een einde aan een reeks van 39 wedstrijden zonder nederlaag. Vorige maand volgde tegen het Duitse Hamburger SV uitschakeling in de Europa League. Balazs Dzsudzsak, de sterspeler van voor de winterstop, reageerde zijn frustraties af met een duw op de scheidsrechter en kreeg rood. Sportief en financieel betekende de uitschakeling een tik.

PSV, dat zich volledig op de strijd om de landstitel kon gaan richten, kreeg daarna met een nieuw probleem te kampen. De onder Rutten opgebloeide Lazovic stond in de belangstelling van Zenit Sint-Petersburg en stuurde aan op een vertrek. De Serviër stelde in de aanloop naar het duel met RKC dat hij mentaal niet in staat was om te spelen en forceerde een transfer. PSV haalde zich de hoon van vriend en vijand op de hals door oud-Ajacied Andy van der Meyde als vervanger te halen.

De ploeg van Rutten wilde zaterdag tegen NAC niets liever dan met een overwinning de rust terugbrengen. PSV begon plichtmatig maar leek na de openingstreffer van Orlando Engelaar een makkelijke avond tegemoet te gaan. Niets was minder waar. Linksback Jagos Vukovic stond met een te late ingreep aan de basis van de gelijkmaker van Donny Gorter. Uit het niets was het matige NAC weer in de wedstrijd.

Daar waar PSV in het verleden op basis van routine en een surplus aan kwaliteit alsnog de drie punten mee naar huis zou nemen, bleek het elftal over te veel zwakke schakels te beschikken om NAC te overklassen. Vooral op het middenveld was het spel van Engelaar, Otman Bakkal en Ibrahim Afellay ver onder de maat. Afellay mocht van geluk spreken dat hij geen rode kaart kreeg voor een tik op het hoofd van Matthew Amoah.

Vier minuten na dat incident richtten de PSV’ers hun woede op Braamhaar toen die na een struikelpartij van invaller Dirk Marcellis een aanval van NAC door liet gaan. Robbert Schilder schoot de thuisclub naar een onverdiende zege. PSV claimde tevergeefs een penalty nadat NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar aanvaller Toivonen had neergehaald. Rutten zag verder Koevermans en Carlos Salcido met blessures uitvallen.

De technische staf en de spelers hadden de ongelukkige nederlaag kunnen afdoen als een incident, maar toonden zich slechte verliezers. Rutten stelde dat PSV „van zichzelf én van de scheidsrechter had verloren”. De aanklager van het betaald voetbal stelt een vooronderzoek in naar de uitlatingen van Rutten. De komende weken speelt PSV tegen Ajax (uit) en FC Twente (thuis).

    • Koen Greven