Plan voor Europees monetair fonds

De eurozone heeft een eigen instelling nodig die eurolanden in financiële moeilijkheden te hulp schiet. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gisteren in Welt am Sonntag. Zo’n Europees Monetair Fonds „ondersteunt de stabiliteit van de eurozone”.

Ook eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) is voor oprichting van een EMF. „De Commissie is bereid een voorstel te doen voor zo’n Europees instrument, als dat steun heeft van landen in de eurozone”, zegt Rehn vandaag in de FT Deutschland. De Italiaanse president Giorgio Napolitano pleitte er eerder al voor. Op 15 maart, als euroministers van Financiën opnieuw de Griekse schuldencrisis bespreken, komt het EMF ter sprake. Dit past in breder overleg van Rehn met Duitsland en Frankrijk over nauwere economische samenwerking. Meer beleidscoördinatie, strenger toezicht op elkaars openbare financiën en harde sancties voor overtreders, zei Schäuble, moeten voorkomen dat één land nogmaals de stabiliteit van de euro in gevaar brengt.

Het idee van een EMF voor eurolanden is niet nieuw, maar de Griekse crisis maakt het weer actueel. Europese verdragen sluiten financiële steun van eurolanden vrijwel uit. Als Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen, kan het dus alleen naar het IMF. Duitsland en Frankrijk vinden dit een blamage voor de eurozone.

De EMF-kas zou moeten worden gevuld met boetes van landen die het Stabiliteits- en Groeipact overtreden. Een land kan onder strenge voorwaarden een noodlening aanvragen. Die lening mag niet hoger zijn dan de boetes die een land zelf heeft betaald. Zo wordt voorkomen dat zuinige landen opdraaien voor minder zuinige.

    • Caroline de Gruyter