Opkomst in Irak veel lager dan in 2005

Iraakse verkiezingsfunctionarissen tellen de uitgebrachte stemmen in een stembureau in de shi’itische stad Kerbala. De voorlopige uitslag wordt donderdag verwacht. Foto AFP Iraqi election officials count votes at a polling station in the Shiite central shrine city of Karbala on March 7, 2010, at the end of voting in the second parliamentary ballot in Iraq since US-led forces ousted dictator Saddam Hussein in 2003. Polls closed at the end of a day that saw long queues at polling stations in the Iraqi capital, in Sunni towns that mostly boycotted the 2005 parliamentary vote, and in other centres across the conflict-ridden country. AFP PHOTO/MOHAMMED SAWWAF AFP

Tussen 55 en 60 procent van de kiesgerechtigden is gisteren gaan stemmen in de Iraakse parlementsverkiezingen. De voorlopige uitslag wordt donderdag verwacht, aldus de officiële verkiezingscommissie.

Daarna zal het naar verwachting maanden duren voordat een coalitieregering is gevormd.

Geweld eiste gisteren 38 levens. In delen van Bagdad sloegen raketten en mortiergranaten in en er werd een bomaanslag op een stembureau gepleegd. Honderdduizenden politiemannen en militairen waren ingezet om de kiezers te beschermen.

De opkomst is aanzienlijk lager dan bij de parlementsverkiezingen in december 2005, toen 76 procent ging stemmen. Bij de provinciale verkiezingen van januari vorig jaar bedroeg de opkomst iets meer dan 50 procent.

Een aantal partijen maakte eigen, voorlopige uitslagen bekend, maar de verkiezingscommissie waarschuwde tegen speculaties. Het tellen van de stemmen vergt tijd omdat er een gecompliceerd systeem is, waarbij meer dan 6.000 kandidaten strijden om 325 zetels. In 2005 duurde het ruim een maand tot de officiële uitslag bekend werd.

Volgens haar eigen waarneming is de partij-alliantie van premier Maliki de sterkste in shi’itisch gebied. In de sunnitische provincies claimt de seculiere beweging van ex-premier Allawi de overwinning. De Koerdische alliantie van president Talabani’s PUK en de KDP van de regionale premier Barzani, zou in autonoom Koerdistan de sterkste blijven.

Een adviseur van premier Maliki erkende vanochtend dat het onmogelijk zal zijn een regering te vormen zonder steun van andere partijen. Sommige experts denken zelfs dat het voor Maliki moeilijk zal worden zijn premierschap te verlengen. „De meeste andere partijen moeten hem niet”, zei hoogleraar politieke wetenschappen Hamid Fadel.

De Amerikaanse president Barack Obama onderstreepte gisteren dat Irak moeilijke dagen voor zich heeft. Maar hij noemde de verkiezingen zelf een belangrijke mijlpaal en zei dat de VS hun „verantwoordelijke terugtrekking” zullen voortzetten. Alle gevechtstroepen moeten Irak 1 september hebben verlaten; het is de bedoeling dat 1 januari 2012 geen Amerikaanse militair meer in het land is. (Reuters, AP, AFP)