Nederland kort

Verzekeraars geven hulp ouders voor te vroeg geboren baby’s

Rotterdam. Zorgverzekeraars gaan hulp aan veel te vroeg geboren baby’s en hun ouders vergoeden. Uit een onderzoek is gebleken dat zowel de baby’s als de ouders daar baat bij hebben. Dat zei een woordvoerder van zorgverzekeraar Agis gisteren. In Nederland worden jaarlijks ruim tweeduizend baby’s veel te vroeg geboren. Dat betekent vanaf de 24ste tot 32ste week van de zwangerschap. Door de baby’s en hun ouders na ontslag uit het ziekenhuis een jaar lang te laten bijstaan door gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten kunnen dergelijke problemen aanmerkelijk worden verminderd. Dat is uit het onderzoek gebleken van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, aldus de woordvoerder.

Demonstratie tegen verbod Dance Parade

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ongeveer vierhonderd mensen hebben afgelopen zaterdag op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd tegen het afschaffen van de Dance Parade. De demonstratie verliep rustig. Het dansfeest kan in de huidige opzet niet meer plaatsvinden, zo besloot de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vorige maand naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland vorig jaar. Daarbij kwam een man door een politiekogel om het leven.

PvdA is de grootste partij in Rotterdam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De PvdA is aangewezen als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, ondanks enkele onregelmatigheden die zich vorige week voordeden op acht stembureaus. De sociaal-democraten (28,92 procent van de stemmen) kregen 651 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam (28,63 procent). Beide partijen komen uit op veertien zetels. Lijsttrekker Pastors van Leefbaar eist een onafhankelijk onderzoek naar de „primitieve wantoestanden”.

Weer paspoort voor Van Roosmalen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Bioloog Marc van Roosmalen heeft een verblijfsvergunning van vijf jaar voor Nederland gekregen. Daarmee kan de door Brazilië vervolgde kenner van het tropische regenwoud binnenkort tot Nederlander worden genaturaliseerd. Hij is nu stateloos. Van Roosmalen verloor in 1997 zijn Nederlanderschap, omdat hij zich had laten naturaliseren tot Braziliaan. Twee jaar geleden werd hij veroordeeld tot veertien jaar cel wegens biopiraterij. Later werd hij vrijgesproken.