NAVO staakt hulp aan civiel korps Kosovo

De NAVO in Kosovo staakt de begeleiding van de ‘Kosovo Security Force’. De spanningen tussen Westerse instellingen en Kosovo nemen toe.

De NAVO-missie in Kosovo (KFOR) heeft de medewerking aan de uitbouw van het civiele korps ‘Kosovo Security Force’ (KSF) tijdelijk stopgezet. De commandant van KFOR, generaal Markus Bentler, protesteert hiermee tegen het feit dat leden van KSF vrijdag in het centrum van Pristina met zware wapens paradeerden. Dat is tegen de afspraken met de Kosovaarse regering.

Een tiental KSF-leden, onderdeel van een eregarde, kozen een symbolisch moment om gewapend over straat te lopen. Vrijdag vond in de Kosovaarse hoofdstad Pristina een ceremonie plaats ter ere van separatistische strijders die tijdens het gewelddadige conflict van 1998-1999 tussen Serviërs en Albanezen vochten aan de zijde van het UCK, het Kosovo Bevrijdingsleger.

De KSF werd vorig jaar juist opgericht omdat de voorganger, de Kosovo Protection Force (KPF), al te zeer werd gedomineerd door voormalige strijders van het UCK, het leger van de Albanese Kosovaren dat vocht voor onafhankelijkheid van Servië. Bovendien hadden de KPF-leden de ambitie een echt leger te vormen.

Om de spanningen tussen de Servische minderheid en de Albanezen niet nog op te drijven na de onafhankelijkheid van februari 2008, besliste KFOR om KPF te ontmantelen en te vervangen door een civiel, licht bewapend korps. Dat zal op termijn bestaan uit 2.500 leden en 800 reservisten, en voornamelijk optreden bij calamiteiten zoals natuurrampen. KSF moet een multi-etnisch korps worden dat de eerste jaren begeleid wordt door de NAVO-missie. Begin dit jaar nog kondigde de NAVO aan dat dit twee tot vier jaar in beslag kan nemen. KSF ging officieel pas in september van start, nadat er veel problemen waren geweest met de selectie van leden. De meeste Serviërs boycotten KSF omdat ze Kosovo niet erkennen als een aparte natie.

Generaal Bentler had zaterdag al een ontmoeting met de president van Kosovo, Fatmir Sejdiu, en de verantwoordelijke minister voor de KSF, Fehmi Mujota. Volgens de woordvoerder van KFOR benadrukte de generaal dat de NAVO-troepen zorgden voor de veiligheid en dat KSF in een opbouwfase zit. Kosovaarse politici reageerden al dat Kosovo zich mag gedragen als een onafhankelijk land.

De afgelopen maanden nemen de spanningen tussen de westerse instellingen (naast NAVO ook de EU-missie) en de Albanezen toe. Dat wordt aangewakkerd door het proces van de EU-missie tegen Albin Kurti, de leider van een populaire beweging die actie voert voor het vertrek van alle westerse instellingen uit Kosovo. (VIP, AFP)