Mugabe weet sancties handig uit te buiten

De westerse sancties tegen kopstukken van Zanu-PF werken averechts, zegt coalitiepartner MDC. „Mugabe kan nu het Westen overal de schuld van geven.”

Robert Mugabe viert zijn 86e verjaardag, zaterdag een week geleden in de stad Bulawayo. Naast hem zijn dochter Bellarmine Chatunga, echtgenote Grace en zoon Robert Junior. Foto AP Zimbabwean President, Robert Mugabe, left and his family, daughter Bellarmine Chatunga, 2nd left, Grace his wife and Robert Junior on the right during his 86th birthday celebrations in Bulawayo, Zimbabwe, Saturday, Feb. 27, 2010. Mugabe, one of the oldest African leaders celebrated his birthday at a colourful ceremony in Zimbabwe's second largest city. (AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi) AP

Ze hangen maar wat, de twee jongens met het rastahaar. Bij het winkelcentrum in Eastlea, een goede buitenwijk van de Zimbabweaanse hoofdstad Harare, wachten ze tot een potentiële werkgever ze oppikt. Ze dragen een mapje met referenties en cv’s onder de arm en spreken iedereen aan die met de auto het parkeerterrein opdraait. „Maar werk is er niet”, zucht Jason Chivunga. „Dat komt door de sancties.” Zijn voormalige klasgenoot Blessing Kwaramba knikt instemmend. „Wij lijden daar onder. Als jullie Zimbabwe niet zouden boycotten, dan zou dit land vliegen. Waarom moeten we nog steeds gestraft worden?”

Met president Robert Mugabe – afgelopen week dertig jaar geleden tot leider van Zimbabwe verkozen – hebben de twee niet veel op. Ze zijn, zoals haast iedereen hier, aanhanger van voormalig oppositieleider Morgan Tsvangirai, die sinds februari vorig jaar premier is van een stroef lopend kabinet van nationale eenheid. Maar de politieke spin van Mugabe heeft zelfs op deze twee werkzoekende Tsvangirai-adepten zijn invloed gehad: net als veel Zimbabweanen, overal in het land, geloven ze dat Zimbabwe door de Europese Unie en de Verenigde Staten de nek wordt omgedraaid. „We willen weer internationaal handelen”, zegt Kwaramba. „Dan kunnen ook wij aan het werk.”

In de afgelopen weken kondigden de EU en de VS aan dat ze de sancties tegen Zimbabwe met een jaar verlengen omdat de samenwerkende regeringspartijen nog onvoldoende vooruitgang hebben geboekt bij de invoering van het in 2008, na betwiste verkiezingen afgesloten politieke akkoord. Nederland en Groot-Brittannië pleitten het nadrukkelijkst voor de verlenging. Vooral op het gebied van de mensenrechten, de vrije media en landhervorming is in Zimbabwe weinig gebeurd. Ook is beoogd onderminister Roy Bennett van Tsvangirais MDC nog altijd niet door Mugabe beëdigd en is er onenigheid over andere benoemingen. „Maar Zimbabwe mag handelen wat het wil”, benadrukt een Europese diplomaat. De „beperkende maatregelen”, zoals de sancties officieel heten, „zijn alleen gericht tegen een kleine groep Mugabe-getrouwen, de man in de straat wordt er niet door getroffen.”

De president, zijn familie en enkele andere vooraanstaande leden van Mugabes partij Zanu-PF mogen niet naar Europa of de VS reizen en een kleine groep aan Mugabe gelieerde ondernemers mag geen zaken doen in de VS. Een handelsembargo geldt alleen voor wapens. Maar in de publieke opinie in Zimbabwe, zeker op het platteland, is Mugabe erin geslaagd om de sancties tot zondebok te maken van alles wat in Zimbabwe mis is. Krijgt Zimbabwe, dat miljardenschulden heeft, geen nieuwe leningen meer van het Internationaal Monetair Fonds? Komt door de sancties. Is er in het zuiden van het land door droogte en de ineenstorting van de landbouwsector een voedselcrisis? Komt door de sancties.

„En daarmee dienen die sancties ironisch genoeg vooral de doelen van Mugabe”, zegt David Coltart, die namens de voormalige oppositie minister van Onderwijs is. „De president kan het Westen de schuld geven van de economische crisis en al het andere wat mis is in Zimbabwe. In het kabinet gebruikt hij de sancties bovendien als excuus voor het niet volledig invoeren van het politieke akkoord.”

Door de sancties, zegt ook politiek analist en voormalig ambassadeur van Zimbabwe in Australië Hasu Patel, is er „onnodige irritatie” in de regering. „Zoiets onbenulligs ondermijnt de persoonlijke relaties”, zegt hij. Ze zijn volgens hem ook niet gunstig voor de EU en de VS zelf. „De Europese Unie en de Verenigde Staten geven miljoenen dollars humanitaire hulp aan Zimbabwe. Daar is vanwege die sancties nu geen enkele erkenning voor.”

Afgelopen week pleitte de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma op staatsbezoek in Engeland bij premier Gordon Brown voor afschaffing van de maatregelen tegen de Zanu-top. „Wat hebben de sancties tot nu toe bijgedragen?”, zei Zuma voorafgaand aan zijn vertrek naar Londen in een interview met de Financial Times. „Zanu-PF is deel van de eenheidsregering, maar een deel van het kabinet kan de hele wereld rondreizen en een ander deel [de leden van Zanu-PF] kunnen het land niet uit.” Volgens hem is het kabinet daardoor „niet in staat zijn werk te doen in de grote landen”.

In Londen werd Zuma om zijn pleidooi met protest onthaald, maar ingewijden bij het onderhandelingsproces in Harare zeggen dat zijn opmerkingen, zo kort na verlenging van de sancties, louter strategisch waren: Zuma probeert Mugabe te paaien teneinde hem weer met de oppositie rond de tafel te kunnen krijgen.

Mike Mataure, oud-parlementslid voor Mugabes Zanu-partij, vraagt zich af of niet een „creatieve oplossing” gevonden kan worden. „Ik begrijp dat opheffing van de sancties zo kort na de verlenging moeilijk in Europa en Amerika te verkopen is”, lacht hij in zijn kantoortje in Harare. „Maar je zou de sancties toch voor een paar maanden kunnen opschorten? Of bijvoorbeeld een handvol namen van de lijst kunnen halen? Het Westen kan niet alleen zaken doen met de MDC en Tsvangirai. Zonder Zanu gaat deze regering nooit werken.”

Ook premier Tsvangirai heeft inmiddels met zoveel woorden gezegd dat de sancties moeten verdwijnen om de onderhandelingen over heikele thema’s vlot te kunnen trekken. „Maar controle over de sancties is de enige onderhandelingsmacht die de MDC heeft”, protesteert de Europese diplomaat. „Als ze dat uit handen geven, zit Mugabe weer volledig aan de knoppen.”

David Coltart: „Het zijn eigenlijk hele zwakke, weinig substantiële sancties. Dus hoeveel macht hebben we daar nu werkelijk mee?” Vooral het reisembargo zit de Zanu-top dwars. „Ik vraag me af wat er gebeurt als Mugabe ook weer eens naar Londen mag vliegen. Krijgt hij dan meer invloed? Tuurlijk niet. Als zijn vrouw Grace weer ongestoord gaat winkelen bij Harrods, dan denk ik dat hij vooral een nog slechter imago krijgt.”

    • Peter Vermaas