Morbide teksten en tedere zang

De teksten van Mark Linkous, zanger en voorman van de band Sparklehorse, zaten altijd al vol verwijzingen naar de dood. Afgelopen zaterdag pleegde hij zelfmoord.

In Knoxville, Tennessee, heeft Mark Linkous, zanger en voorman van de dromerige rockband Sparklehorse afgelopen zaterdag zelfmoord gepleegd. Linkous en zijn band waren sinds midden jaren negentig internationaal geliefd om hun liedjes met subtiele melodieën, die veelal waren vervat in veellagige noise-scapes.

Linkous’ nummers zaten altijd vol verwijzingen naar de dood. Over de teksten op het album Dreamt For Years In The Belly Of The Mountain (2006) vertelde hij dat ze geïnspireerd waren door het overlijden van dierbaren; ‘grafredes’ noemde hij het. Het waren aangrijpende liedjes, juist door de combinatie van morbide teksten en ondraaglijk tedere fluisterzang, alsof hier een kind in slaap werd gezongen.

Mark Linkous, afkomstig uit een familie van mijnwerkers, groeide op in Noord Carolina. In de jaren tachtig richtte hij de band Dancing Hoods op, en in de jaren negentig begon hij Sparklehorse. De band maakte slechts vier cd’s. Depressies verhinderde Linkous om te werken, al noemde hij musiceren zijn beste medicijn.

Onder muzikanten was hij een geliefde collega: hij speelde samen met onder meer Tom Waits en zangeres PJ Harvey, voor zijn cd It’s A Wonderful Life (2001).

In 1996 raakte hij tijdelijk verlamd na een overdosis van alcohol, antidepressiva en valium. Hij was enkele minuten klinisch dood. De periode erna waren zijn benen verlamd, maar na zes maanden kon hij weer lopen en optreden. Daarna brak hij door met de cd Vivadixiesubmarinetransmissionplot (1995).

Mark Linkous werkte de laatste jaren vaak als producer voor anderen, zoals voor Nina Persson van de Zweedse band Cardigans. Volgens zijn platenmaatschappij was een eigen nieuwe plaat bijna voltooid.

Vorig jaar werkte hij met producer Danger Mouse en regisseur David Lynch aan de cd Dark Night Of The Soul. Dat het album nog niet regulier verkrijgbaar was, lag aan een nog op te lossen juridische kwestie, maar de plaat zal komende zomer alsnog verschijnen.

    • Hester Carvalho