Microsoft Courier, productieve tegenhanger van de iPad

Microsoft Courier, foto Engadget Uitgehuild over de iPad die Nederland voorlopig overslaat? Microsoft zal er geen traan om laten, aangezien er bij dat softwarebedrijf al een tijdje gewerkt wordt aan de Courier, een potentiële iPad-concurrent. De Courier is een handzaam elektronisch kladblok met twee verschillende 7 inch kleurenschermen naast elkaar, waarop je makkelijk informatie verzamelt,

Courier, foto Engadget
Microsoft Courier, foto Engadget

Uitgehuild over de iPad die Nederland voorlopig overslaat? Microsoft zal er geen traan om laten, aangezien er bij dat softwarebedrijf al een tijdje gewerkt wordt aan de Courier, een potentiële iPad-concurrent. De Courier is een handzaam elektronisch kladblok met twee verschillende 7 inch kleurenschermen naast elkaar, waarop je makkelijk informatie verzamelt, bewaart en deelt.

Op de Courier-apparaten - wanneer ze op de markt komen is nog niet duidelijk -  speelt de stylus (pen) en tekstherkenning een centrale rol. Volgens Engadget.com, dat net nieuwe foto’s van het apparaat publiceerde, zou Courier gebouwd zijn op hetzelfde besturingssysteem als de Zune HD muziekspeler en het net aangekondigde Windows Phone 7.

Waar de Apple iPad met name bedoeld is voor het luxe consumeren van digitale media (e-books, video’s,  muziek en websites) is de Courier in eerste instantie gericht op mensen die zelf actief informatie willen verzamelen en ordenen. Letterlijk een digitaal kladblok, dat je openklapt tijdens de vergaderingen om presentaties te geven of draadloos gegevens uit te wisselen met andere mensen.

Opengeklapt lijkt de Courier ongeveer zo groot als een A4-tje. In het menuscherm staan koppelingen naar de belangrijkste taken van dit apparaatje: Playing, Reading, Sketching, Publishing, Writing. Dat betekent dat Microsoft de Courier behalve als productiemiddel ook zal inzetten als e-reader en mediaspeler. Een webbrowser, filebrowser, gps, en een camera lijken standaard, evenals multitouch aanraakbesturing.

Overigens is de iPad ook inzetbaar als productietool: Apple ontwikkelde een speciale versie van iWorks die je bij het apparaat kunt kopen (10 dollar per applicatie). Maar de iPad lijkt enigszins beperkt door zijn gebrek aan multitasking. Microsoft benadrukt juist de mogelijkheid om in twee schermen twee verschillende taken uit te voeren. Zie het voorbeeld van knippen en plakken van een webbrowser naar een geopende document, door middel van drag and drop. En hoewel het erop lijkt dat de Courier wel een camera heeft en de iPad niet, gaan er serieuze geruchten dat Apple uiteindelijk toch een camera aan de iPad zal toevoegen.

Er zijn nu ook al dual screen e-readers op de markt. Zoals dit apparaat van Entourage Systems. En waarschijnlijk heeft Microsoft zich laten inspireren door deze oude bekende met twee schermen en een pennetje: de Nintendo DS

Ander filmpje van de Courier:

    • Marc Hijink