Live te zien: overval pokertoernooi Berlijn

Het had het draaiboek kunnen zijn van een van de vele films die in Berlijn worden opgenomen. Maar de overval op een drukbezocht pokertoernooi in het Grand Hyatt Hotel vlakbij de Berlijnse Potsdamer Platz was werkelijkheid. Na afloop van de bliksemsnelle actie zeiden veel getuigen: „het leek wel een film”.

Zaterdagmiddag om tien over twee is het pokertoernooi in volle gang. Op het internet is een live-uitzending te zien. In de kas liggen vele duizenden euro’s. De belangrijkste eindrondes met 24 overgebleven spelers zijn net begonnen als vier gemaskerde mannen de speelzaal van het hotel binnendringen, gewapend met een pistool en een machete.

Ze weten kennelijk waar ze op welk moment moeten zijn. In een actie die nog geen twee minuten duurt – „dit is een gewapende overval!” – maken ze naar schatting tussen de 200.000 en 250.000 euro buit. In de speelzaal breekt paniek uit. Kaarten worden weggesmeten, tafels omver gegooid. Vijf mensen worden in het gedrang licht gewond. De overvallers rennen het hotel uit, de drukke Potsdamer Platz op. Ze gaan er in een zwarte Mercedes vandoor. Ze zijn nog niet gepakt.

Na de overval wordt het toernooi hervat. Stijlvast – the show must go on. Gistermiddag was de finale. De (Amerikaanse) winnaar ging met een miljoen euro naar huis, maar niet in contant geld. Sporen van de daders zijn er te over: vingerafdrukken, DNA-sporen, cameraopnames. De film wordt vervolgd.

Videobeelden van de paniek op nrc.nl/buitenland

    • Joost van der Vaart