Lars Boom wint proloog Parijs-Nice

Lars Boom heeft gisteren de proloog gewonnen van de Franse rittenkoers Parijs-Nice. De Nederlandse Raborenner was de snelste in een individuele tijdrit over acht kilometer, met start en finish in Montfort-l’Amaury.

Boom klokte een tijd van 10 minuten en 56 seconden en had daarmee drie seconden voorsprong op de Duitser Jens Voigt. De Amerikaan Levi Leipheimer en de Spaanse winnaar van de Tour de France Alberto Contador finishten met zes seconden achterstand op Boom.

Ploegleider Erik Dekker was verrast over de zege van oud-veldrijder Boom, die nog geen jaar geleden op de weg debuteerde bij de profs. „Lars is een aparte. Ik wist dat hij hier goed kon zijn, maar dat hij Contador klopt vind ik echt bijzonder”, verklaarde Dekker na afloop van de proloog. „Aan de andere kant zei ik zaterdag nog tegen hem: ik durf maar één wedstrijd te noemen die jij niet kunt winnen, de Tour de France.”

Boom pakte zijn tijdwinst al meteen na de start. De Nederlander kwam na anderhalve kilometer als eerste boven op de Côte de Boursouffle (een berg van de derde categorie), waardoor hij ook meteen de bergtrui veroverde. Tijdens de proloog brak de Belgische wielrenner Gert Steegmans zijn sleutelbeen nadat hij door een windhoos een paar keer over de kop was gegaan.

Het peloton koerst vandaag naar het zuiden van Frankrijk met een etappe over 201 kilometer, van Saint-Arnoult-en-Yvelines naar Contres. Aanstaande zondag is de laatste etappe van Parijs-Nice, met aankomst in de Franse badplaats.

Nederlands succes was er ook in Spanje. Daar won Theo Bos gistermiddag de slot-etappe van de Ronde van Murcia. De renner van de Cervélo-ploeg was oppermachtig in de massasprint, na een rit van 121 kilometer van Redyser naar Murcia. Bos versloeg de Australische Rabobankrenner Graeme Brown en de Oostenrijker Daniel Schorn.

De Tsjech Frantisek Rabon greep de eindzege in de vijfdaagse rittenkoers. Rabon legde zaterdagmiddag de basis voor zijn overwinning door met grote overmacht de tijdrit te winnen, voor de Russische Raborenner Denis Mensjov die op 38 seconden achterstand finishte. Stef Clement was de beste Nederlander op de zesde plaats, voor de Amerikaan Lance Armstrong.

De etappe van gisteren bevatte een klimmetje van de tweede categorie. Toen Bos die hindernis had genomen, kon hij zich volledig richten op de sprint. „Zoals we verwachtten hield de Raboploeg het tempo hoog aan de kop van het peloton, maar mijn teamgenoten hebben mij prima gesteund”, zei Bos na afloop van de etappe. „Het was een snelle finale, dat was perfect voor mij.”

Raboploegleider Adri van Houwelingen: „Er was vandaag geen houden aan Theo. Ik had graag gehad dat Brown sneller was geweest. Maar als een Nederlander op deze wijze wint, kan ik daar alleen maar bewondering voor hebben.” (ANP)