Kort nieuws Economie

Shell doet bod op maker kolengas

Den Haag, 8 maart. Olieconcern Shell wil de Australische producent van kolengas Arrow Energy, exclusief de internationale activiteiten, overnemen. Dat bevestigde het concern vandaag. Arrow maakte bekend een gezamenlijk bod te hebben ontvangen van Shell en het Chinese PetroChina. Zij zouden 4,45 Australische dollar per aandeel hebben geboden voor Arrow. Dit komt neer op in totaal ongeveer 2,5 miljard euro. Shell is al nauw betrokken bij Arrow. Het heeft een belang van 30 procent in de Australische activiteiten van het bedrijf en een belang van 10 procent in de internationale tak. (ANP)

Value8 verwerft belang in Naseba

Bussum, 8 maart. Investeringsmaatschappij Value8 van voormalig VEB-voorzitter Peter Paul de Vries neemt een belang van 20 procent in conferentie- en evenementenorganisator Naseba. Naseba is genoteerd aan de Marché Libre van NYSE Euronext in Parijs en concentreert zich op conferenties in het Midden-Oosten en Azië. De Vries verwacht dat Naseba in 2010 een fors hogere omzet zal draaien, zo’n 9 miljoen euro, na een minder 2009. Tijdens de crisis waren conferenties het eerste waar bedrijven in sneden, maar nu herstelt die markt zich weer volgens De Vries. (ANP)

Arcadis overtreft eigen prognoses

Amsterdam, 8 maart. Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in 2009 de eigen winstverwachting overtroffen. Het bedrijf ziet de eerste tekenen van economisch herstel, maar wil vanwege de onzekerheid over het herstel geen concrete prognoses uitspreken voor 2010. Dat maakte Arcadis vandaag bekend. De operationele winst steeg in 2009 met 6 procent tot 74,3 miljoen euro. Arcadis zei in november nog te verwachten dat de operationele winst met 0 tot 5 procent zou stijgen. (ANP)