Kort nieuws Buitenland

Aardbeving in het oosten van Turkije eist vijftig levens

Ankara, 8 maart. Bij een aardbeving in het oosten van Turkije zijn vandaag zeker 50 doden en 70 gewonden gevallen. Het epicentrum van de aardbeving, die een kracht van 6 op de schaal van Richter had, lag in de provincie Elazig, waar vijf dorpen werden getroffen. De beving werd gevolgd door verscheidene naschokken, waarvan er één een kracht van 5,5 had. Een plaatselijke bestuurder zei dat reddingsploegen alle getroffen dorpen hadden bereikt en dat het dodental waarschijnlijk niet veel hoger zal worden. De regio ligt op het breukvlak van twee aardschollen en is in het verleden al vaker getroffen door aardbevingen. In mei 2003 eiste een beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter 177 levens. (Reuters, AFP)

Frans fregat pakt 35 zeerovers op

Parijs, 8 maart. Het Franse marineschip Nivôse heeft sinds vrijdag bij vier verschillende incidenten in totaal vijfendertig Somalische piraten opgepakt. De Nivôse, die deel uitmaakt van het Europese vlootverband Atalanta, rekende gisteren elf piraten in op de Indische Oceaan. De Fransen kregen daarbij ondersteuning van een Italiaans fregat en een Spaans patrouillevliegtuig. Zaterdag pakte de Nivôse al twee zeerovers op. Eerder al in twee verschillende acties in totaal tweeëntwintig. Verwacht wordt dat de zeeroverij bij Somalië de komende weken weer toeneemt, nu de moesson bijna voorbij is. (AFP)

Oppositie in Togo wijst uitslag af

Lome, 8 maart. De oppositie in Togo heeft gisteren geweigerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen te accepteren. Zittend president Faure Gnassingbé is door de kiescommissie uitgeroepen tot de winnaar van de stembusgang van afgelopen donderdag. Volgens de oppositie is er gefraudeerd. Straatprotesten van de oppositie werden in het weekend in traangas gesmoord. Europese verkiezingswaarnemers hebben onregelmatigheden gemeld, maar zij hebben de stembusgang niet ongeldig verklaard. Faure Gnassingbé greep in 2005 de macht na de dood van zijn vader, Eyadema Gnassingbé. Die was in 1967 via een staatsgreep aan de macht gekomen in het West-Afrikaanse land. (AP)

Geen advocaat voor mishandeld dier

Genève, 8 maart. Mishandelde dieren in Zwitserland krijgen toch geen eigen advocaat. Dat hebben de Zwitsers gisteren in een referendum beslist. Het referendum was afgedwongen door activisten voor dierenrechten, maar het voorstel kreeg slechts de steun van 29,5 procent van de Zwitsers. De meerderheid meent dat de huidige wetgeving over dierenrechten voldoende is. De Groen-Liberale Partij, die drie zetels heeft in de Nationale Raad, gaat nu proberen in het parlement strengere wetgeving af te dwingen. (AP, AFP)

Sri Lanka wil geen onderzoek van VN

Colombo, 8 maart. De Sri-Lankese president Rajapaksa heeft een voorstel van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen afgewezen als „ongerechtvaardigd”. Ban wilde een expertteam naar het eiland sturen dat hem zou moeten adviseren over maatregelen naar aanleiding van de laatste fase van de burgeroorlog met de Tamil Tijgers vorig jaar, waarbij duizenden doden moeten zijn gevallen. Zowel het leger als de Tijgers worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Rajapaksa heeft onafhankelijk onderzoek altijd tegengehouden. Kritische mensenrechtenactivisten en journalisten worden in Sri Lanka geregeld aangevallen en geïntimideerd. (Reuters)

Japanse kritiek op Oscar voor film

TAIJI, 8 maart. De burgemeester van de Japanse vissersplaats Taiji heeft vandaag de dolfijnenvangst verdedigd als „wettelijk” en een legitiem onderdeel van de Japanse traditie. De burgemeester reageerde op de uitreiking gisteren van de Oscar voor de film The Cove als de beste documentaire. In de film van de Amerikaanse regisseur Louie Psihoyos wordt verslag gedaan van de jaarlijkse dolfijnenvangst door de vissers van Taiji, in het zuidwesten van Japan. De vissers van Taiji doden jaarlijks circa tweeduizend dolfijnen. (AP)