Kort nieuws Buitenland

Talibaan nemen dorpen in noorden van Afghanistan in

Kunduz, 8 maart. In de Noord-Afghaanse provincie Baghlan hebben Talibaanstrijders dit weekeinde een aantal dorpen heroverd op de beweging Hezb-i-Islami van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. Daarbij zijn volgens de politie twintig Talibaan gedood en veertig strijders van Hezb-i-Islami. De regering kon berichten over zeker negentien burgerdoden niet bevestigen. Tientallen strijders van Hekmatyar hebben zich overgegeven aan de politie en zouden nu met het leger willen samenwerken. Hekmatyar, een oude mujahedeenstrijder en voormalig premier, gold als de belangrijkste bondgenoot van de Talibaan, maar is de afgelopen decennia vaker van alliantie gewisseld. De Talibaan veroveren sinds ongeveer een jaar terrein in Baghlan. (AFP, AP)

Operatie Mubarak in Duitsland

Kairo, 8 maart. Een galblaasoperatie bij de Egyptische president Mubarak (81) heeft vragen opgeroepen bij Egyptische commentatoren. De operatie is geslaagd en de toestand van de president is stabiel, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in het Duitse Heidelberg waar hij is geopereerd. De vragen concentreerden zich op de toestand van de president en op het feit dat hij geen vice-president heeft. Op officiële bekendmakingen na is de gezondheidstoestand van Mubarak taboe voor de Egyptische pers. (AFP)

Duizenden betogen in Oost- Jeruzalem

Jeruzalem, 8 maart. Ongeveer 3.000 Israëliërs en Palestijnen hebben zaterdag in de wijk Sheikh Jarrah in bezet Oost-Jeruzalem geprotesteerd tegen de doorgaande Israëlische kolonisatie in dit Arabische stadsdeel. Het betreft de ontruiming van Palestijnse woningen die door Israëlische kolonisten in bezit zijn genomen. Israël gaf vandaag toestemming voor de bouw van 112 appartementen in de Israëlische nederzetting Beitar Illit wegens „veiligheidsoverwegingen”. In principe geldt een bevriezing van de bouw in bezet gebied, maar er worden talrijke uitzonderingen gemaakt. (AFP, AP)

Mexicaanse politie eist betere wapens

Ciudad Juárez, 8 maart. Bij aanvallen van drugsbendes op de politie in de Mexicaanse deelstaten Chihuahua en Guerrero zijn dit weekend 21 mensen gedood, onder wie twee agenten. Politie in San Nicolas de Los Garza in de deelstaat Nuevo León demonstreerde zaterdag nadat bij een aanval drie agenten waren gedood. De agenten eisten betere wapens en een betere uitrusting. Sommige gemeentelijke politiediensten in de regio mogen geen geweren meer dragen, nadat corrupte lokale agenten federale politie bedreigden tijdens pogingen om drugscriminelen te arresteren. (AP, AFP)

Minder steun voor Japanse premier

TOKIO, 8 maart. De steun van de Japanse kiezers voor premier Hatoyama brokkelt af. In een opiniepeiling van het Japanse persbureau Kyodo spreekt nog maar 36,3 procent van de ondervraagden steun uit voor Hatoyama die met zijn Democratische Partij van Japan (DPJ) een grote overwinning behaalde bij de parlementsverkiezingen in augustus. De Japanners twijfelen in toenemende mate aan het leiderschap van Hatoyama en zijn vermogen om het conflict over de verplaatsing van een Amerikaanse basis op het eiland Okinawa op te lossen. De premier liet afgelopen weekeinde doorschemeren te zullen opstappen als hij er niet in slaagt de kwestie binnen de door hemzelf gestelde deadline – eind mei – geregeld te hebben. Hij heeft aangekondigd nog deze maand met een plan te komen voor de verhuizing van de luchtmachtbasis Futenma. Daarnaast wordt de DPJ geplaagd door financiële schandalen, onder andere rondom de machtige partijbons Ichiro Ozawa. (Reuters)

Deense krant niet eens over excuses

Kopenhagen, 8 maart. In een open brief hebben 38 redacteuren van de Deense krant Politiken afstand genomen van de excuses die hun hoofdredactie heeft gemaakt voor het afdrukken van de zogenaamde Mohammedcartoons. „Politiken hoeft nergens excuses voor aan te bieden”, staat in de brief die in de eigen krant werd afgedrukt. Politiken bood vorige week excuses aan aan de moslimgemeenschap, onderdeel van een schikking met een Saoedische advocaat die namens acht moslimgroepen excuses eiste van elf kranten. Politiken bood als enige excuses aan en kreeg daarvoor felle kritiek van politieke partijen en andere media. (AP)