Kort nieuws Binnenland

Meerderheid voor behandeling van crisiswet in senaat

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 maart. Een meerderheid van de Eerste Kamer wil de Crisis- en herstelwet morgen niet op de lijst met controversiële onderwerpen plaatsen, en deze volgens plan op 16 maart behandelen. Na CDA en VVD is nu ook de ChristenUnie (CU) die mening toegedaan. Daarmee is er een meerderheid van 39 (van de 75) zetels. Het is gewoonte dat een wetsvoorstel wordt aangehouden als een aanzienlijke minderheid van de senaat dat wenst. VVD, CDA en CU vinden de wet, door premier Balkenende sterk verdedigd, te belangrijk bij de bestrijding van de economische crisis. D66 noemde dat vorige week „een unicum” en „powerplay van de toekomstige coalitie”. De CU is overstag gegaan na een brief van Balkenende over de onteigeningsparagraaf in de wet. In de crisiswet wordt onteigenen tot onvrede van de senaat eenvoudiger gemaakt. De Eerste Kamer vroeg het kabinet dat deel van de wet niet in werking te laten treden. Dat kan niet, schreef Balkenende, maar volgens hem kunnen bij het koninklijk besluit tot onteigenen wel voorwaarden worden gesteld. Daarmee wordt dit omstreden deel van de wet in de praktijk tenietgedaan.

Vader doodt eigen kinderen, zichzelf

Zierikzee, 8 maart. In een huis in Zierikzee zijn zaterdagavond een 9-jarige jongen en een 19-jarig meisje doodgeschoten door hun Iraakse vader. De Iraakse moeder wist uit de woning te vluchten en raakte gewond. Een derde kind van het gezin, een 14-jarige jongen, was op dat moment bij de bij de buren. De vader schoot zich na de schietpartij in een park door het hoofd. Hij overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren gemeld. De Irakees zat eerder vast wegens huiselijk geweld en mishandeling. (ANP)

Onderzoek lek in Heerlen gestaakt

Maastricht, 8 maart. Justitie doet geen nader onderzoek naar schending van de geheimhouding rond de burgemeestersbenoeming in Heerlen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft dat vandaag bekendgemaakt. Justitie vermoedt dat door verschillende personen is gelekt en stelt dat het moeilijk is om te bewijzen wie als eerste en enige informatie heeft prijsgegeven. De gemeenteraad van Heerlen droeg op 9 februari PvdA’er Paul Depla voor als de nieuwe burgemeester. De Limburgse kranten schreven tevoren dat een meerderheid van de vertrouwenscommissie VVD’er Roel Wever als eerste kandidaat naar voren had geschoven. (ANP)

CBS: steeds meer kijkoperaties

Voorburg, 8 maart. De Nederlandse ziekenhuizen doen steeds meer kijkoperaties. Ingrepen aan de galblaas, dikke en blindedarm en bij liesbreuken gebeuren bijvoorbeeld eerder op deze manier. Zo steeg het aandeel kijkoperaties bij blindedarmontstekingen van 7 procent in 2000 naar 34 procent in 2007. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. Het meldde verder dat het aantal operaties in dagopname is gestegen van 1 miljoen in 1995 naar 1,3 miljoen in 2007. (ANP)

Demonstratie voor Dance Parade

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 maart. Ongeveer vierhonderd mensen hebben afgelopen zaterdag op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd tegen het afschaffen van de Dance Parade. De demonstratie verliep rustig. Het dansfeest kan in de huidige opzet niet meer plaatsvinden, zo besloot burgemeester Aboutaleb vorige maand, naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland vorig jaar. Daarbij kwam een man door een politiekogel om het leven.

EOD ingezet na autobrand in Oss

Oss, 8 maart. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft onderzoek gedaan naar mogelijke grondstoffen voor explosieven in Oss (Noord-Brabant). Dat heeft een woordvoerder van de politie en brandweer vandaag gezegd. Vannacht vloog een bestelbus in Oss in brand. In de omgeving werden stoffen aangetroffen die mogelijk kunnen worden gebruikt bij het maken van explosieven. (ANP)