Internationaal kort

‘Pakistan arresteert Amerikaanse zegsman Al-Qaeda’

Karachi. Pakistaanse inlichtingendiensten hebben de in Amerika geboren woordvoerder van Al-Qaeda opgepakt in de Pakistaanse stad Karachi. Dat hebben Pakistaanse functionarissen gisteren gezegd. De arrestatie van Adam Gadahn zou een grote overwinning zijn voor de Amerikanen in de strijd tegen het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Gadahn groeide op in California en bekeerde zich op jonge leeftijd tot de islam. Hij verhuisde volgens de FBI naar Pakistan in 1998 en zou zes jaar laten een trainingskamp van Al-Qaeda hebben bezocht. Gadahn figureerde vaak in video’s van Al-Qaeda en werkte als vertaler voor het terreurnetwerk. Hij wordt sinds 2004 door de FBI gezocht. Een Amerikaanse rechtbank heeft Gadahn in 2006 aangeklaagd wegens hoogverraad. Hij kan de doodstraf krijgen als hij wordt veroordeeld. (AP)

Spanjaarden betogen tegen abortuswet

Madrid. Tienduizenden Spanjaarden hebben gisteren in Madrid gedemonstreerd tegen een wetsvoorstel dat het voor vrouwen makkelijker moet maken om abortus te plegen. Families met kinderen droegen spandoeken, vlaggen en ballonnen en riepen: ‘Nee tegen abortus! Ja tegen leven!’ Het wetsvoorstel, dat al is aangenomen door het parlement, introduceert abortus op verzoek tot de veertiende week van de zwangerschap. In het overwegend katholieke Spanje kan de zwangerschap nu alleen worden afgebroken onder specifieke omstandigheden. De wet wordt in juli van kracht. (AP, Reuters)

Franse marine pakt 35 Somalische piraten op

Parijs. De Franse marine heeft de afgelopen drie dagen 35 Somalische piraten gepakt. Dat meldde het Franse ministerie van Defensie gisteren. Het zou gaan om de grootste groep piraten die werd opgepakt sinds landen van de Europese Unie eind 2008 marineschepen naar de Golf van Aden en de Indische Oceaan stuurden om te patrouilleren. Het Franse fregat Nivose onderschepte vier zogenaamde moederschepen en zes kleinere boten. Vorig jaar steeg het aantal aanvallen van piraten met 40 procent.De helft van de ruim 400 geregistreerde incidenten had plaats in de wateren rond de Hoorn van Afrika. (AP)

Diamantairsfamilie gegijzeld in België

Antwerpen. Gewapende overvallers hebben een grote hoeveelheid diamanten geroofd van een diamantairsfamilie in Antwerpen. De familieleden werd achttien uur lang gegijzeld in woning. Pas toen de diamantair een grote hoeveelheid diamanten gaf, werd en vrijgelaten. Het zou gaan om een van de grootste diamantroven ooit in Antwerpen. (AP)