'Ik heb geen geheime wapens'

Zonder een game in te leveren won tafeltennisster Li Jiao haar zesde titel bij het NK in Eindhoven.

In Nederland is ze onverslaanbaar. Tafeltennisster Li Jiao won gisteren in Eindhoven voor de zesde keer in haar carrière de Nederlandse titel. Met overtuigende cijfers versloeg de in China geboren speelster Yana Timina: 4-0.

Li Jiao won het kampioenschap zonder een game in te leveren. Ook internationaal maakt de tafeltennisster furore. Vorige maand won ze in Düsseldorf voor de derde keer in haar carrière de Europese Top-12. Deze titel had ze in 2007 en 2008 ook al op haar naam geschreven. Op het WK en de Olympische Spelen wil Li Jiao graag nog betere resultaten behalen.

Wat is uw ultieme droom?

„Het is leuk om weer een titel te winnen, maar deze titel is zoals de andere Nederlandse titels die ik heb gewonnen en niet echt bijzonder. Mijn ultieme droom ligt op het internationale vlak. Ik wil nog sterker spelen op het WK en bijvoorbeeld de finale halen. Mijn ultieme droom is een medaille op de olympische spelen. Daar ga ik voor werken. Een gouden medaille is niet realistisch, daarvoor zijn de Chinezen gewoon te goed.”

Waarom bent u beter dan anderen?

„Ik ben misschien iets scherper dan mijn tegenstanders bij de service en de ontvangst, maar echte geheime wapens heb ik niet. Iedereen mag komen kijken hoe ik train. Mijn tegenstanders kunnen beter dan ik vertellen waarom ik win. Ik heb in ieder geval veel geleerd van Trinko Keen [coach, red.].”

Hoe ziet uw leven eruit?

„Ik sta altijd rond half acht op en dan train ik om half tien. Ik ga voor twaalf uur naar bed. Topsport zoals deze is eenvoudig, eigenlijk zelfs best wel saai. Je moet met deze leefstijl om kunnen gaan en dan zie je dat er ook momenten zijn waarop je kunt relaxen.”

    • Daan Heijink