Geweld Nigeria: mogelijk 500 doden

Honderden christelijke burgers in centraal-Nigeria zijn gisterochtend om het leven gebracht bij wraakacties. In januari van dit jaar werden in dezelfde regio meer dan vijfhonderd inwoners gedood. De slachtoffers waren toen overwegend moslims.

Drie overwegend door christenen bewoonde dorpen nabij de stad Jos werden gisterochtend vroeg overvallen door moslims met machetes. De aanvallers schoten eerst in de lucht om de dorpelingen wakker te maken en uit hun huizen te lokken, zo heeft een ooggetuige verteld. „Vervolgens begonnen ze iedereen neer te hakken met machetes.”

Volgens overheidsfunctionarissen in Plateau State, de deelstaat waar de geweldsuitbarsting plaatsvond, zijn net als vorige keer meer dan vijfhonderd mensen gedood. Plaatselijke mensenrechtenorganisaties gaven vanochtend schattingen van honderd tot tweehonderdvijftig slachtoffers. Ongeveer honderd mensen zouden zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het geweld.

Jos ligt op de breuklijn tussen het overwegend christelijke zuiden van Nigeria en het islamitische noorden. De stad is in de afgelopen jaren herhaaldelijk het toneel geweest van etnisch-religieus geweld waarbij steevast honderden doden vielen.

De bevolkingsgroepen de Berom, de Anaguta en de Afizere beschouwen zichzelf als de oorspronkelijke inwoners van Jos. Zij zien de islamitische Hausa en Fulani uit het noorden als immigranten. De Hausa en Fulani stellen dat zij sinds de koloniale tijd rechten hebben opgebouwd om de lokale leiders te benoemen, maar dat deze rechten niet worden geëerbiedigd. De benoeming van een omstreden stadsbestuurder in 1994 leidde tot de eerste, grootschalige geweldsronde in Jos. In 2001 en 2008 vonden er ook hevige confrontaties plaats.

Waarnemend president Goodluck Jonathan heeft veiligheidstroepen in Jos in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Voorkomen moet worden dat het geweld overslaat naar omliggende deelstaten. In Jos gold sinds het geweld in januari al een avondklok. (Reuters, AP, AFP, BBC)