Getrouwe weergave trance Van Buuren

Dance. Noord Nederlands Orkest o.l.v. Hans Leenders, muziek van Armin van Buuren. 4/3 Harmonie Leeuwarden.**

Voer voor cynici: zodra een symfonieorkest zich aan trance waagt om nieuw publiek te trekken, moet het einde van de klassieke muziek wel nabij zijn. Toch was het idee van het Noord-Nederlands Orkest om hits van diskjockey Armin van Buuren uit te voeren niet eens zo vergezocht. Trance behoort tot de meest melodieuze vormen van dancemuziek, en Armin van Buuren is internationaal één van de grootsten in het genre.

Tegelijkertijd is niets zo glibberig als het pad van de cross-over. De beste resultaten worden geboekt als beide partijen gelijkwaardig de confrontatie aangaan, en het publiek zo in prettige verwarring wordt gebracht: in welk genre moet ik dit plaatsen? Jammer dus dat Van Buuren wel enthousiast zijn fiat gaf maar zelf niet meewerkte.

Het NNO poogde in plaats daarvan dapper een zo getrouw mogelijke interpretatie van diens muziek te geven. De klassieke bezetting is weinig toereikend voor een avond stampen; arrangeur Tom Trapp voegde elektrische gitaren en een drumstel toe, die de totaalklank domineerden.

De luide maar lelijke versterking speelde de overige instrumenten parten: het nasale bijgeluid van violen deed verlangen naar de geraffineerde samples van het origineel. Subtiele verschillen in instrumentatie werden onvermijdelijk platgewalst, de meer lyrische passages klonken als kitscherige filmmuziek. Aan instrumentale solo’s viel weinig eer te behalen.

Van Buurens beats bleven niettemin aanstekelijk. In De Harmonie van Leeuwarden werd met een verblindende lichtshow de sfeer van een dance event benaderd; in de Oosterpoort in Groningen gingen ook de stoelen eruit. Verstandig: in een discotheek moet je immers ook niet te lang aan de kant blijven zitten.

Beluister het hele concert door het Noord–Nederlands Orkest op www.radio4.nl

    • Floris Don