Geldof: bewijs misbruik geld

Zanger en activist Bob Geldof wil dat de BBC bewijst dat het geld dat hij ophaalde voor de hongersnood in Ethiopië is gebruikt voor wapenhandel. De omroep bracht in een reportage naar buiten dat zo’n zeventig miljoen euro van westerse hulporganisaties, waaronder dat van Band Aid, in de jaren ‘80 is gebruikt voor militaire doeleinden. Volgens Geldof bestaat hiervoor geen enkel bewijs. Tegenover de BBC verklaarde hij dat als er enig bewijs kan worden geleverd, hij het geld terug zal vorderen van de Ethiopische regering en het aan hulp zal besteden. In de reportage worden voormalige rebellenleiders getoond die verklaren dat zij zich in vergaderingen met hulpmedewerkers voordeden als handelaren. Het geld dat ze ontvingen zouden ze gebruikt hebben bij hun pogingen de regering omver te werpen. (BBC)