Evolutie klinkt hortend, stotend en onsentimenteel

cd hoes Tomorrow In a Year van The Knife featuring Mt. Sims en Planningtorock

cd pop

The Knife, featuring Mt. Sims en Planning-torock: To-morrow In A Year. ***

Gorillaz maakte een opera, Rufus Wainwright schreef een opera, en nu heeft ook het Zweedse elektronica-duo The Knife de muziek voor een opera gemaakt. Tomorrow In A Year gaat over Charles Darwin. Karin en Olof Dreijer van The Knife werkten onder andere samen met een mezzo-sopraan, Kristin Wahlin Momme, en een Amerikaanse dj, Mt. Sims. Zo eclectisch als dat klinkt zijn ook de tracks.

De nummers op deze dubbel-cd gaan over de evolutie op aarde, zoals spreekt uit titels als ‘Minerals’ en ‘Variation of Birds’. Deze evolutie klinkt onsentimenteel, hortend en stotend, met elektronische erupties die friemelen als mieren, of kloppen als een opgejaagd hart. De opera-stem (van Kristin Wahlin Momme) en de pop-stem (Karin Dreijer) imiteren samen exotische vogels in de jungle. Kristin Wahlin Momme klinkt streng en statig, in trillende noten.

De meeste nummer zijn experimenteel, wat weleens leidt tot ouderwets aandoend elektronisch gepruttel. Maar temidden van die evolutionaire stuiptrekkingen glanzen soms wonderlijk mooie miniatuurtjes, als de gestileerde zang samenkomt met oosters aandoend klankspel.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho