Emotioneel maar intiem

cd hoes Lucas Passie door Calliope Tsoupaki

cd klassiek

Lucas Passie:

Calliope Tsoupaki ****

Het lijdensverhaal van Christus is door componisten van alle tijden op muziek gezet. Het beroemdst zijn de Passionen van J.S. Bach. Ook in onze tijd voegen religieuze componisten nog geregeld passies aan het repertoire toe. De Lucas Passie (2008) van componiste Calliope Tsoupaki (geboren in 1963) is een voorbeeld dat enerzijds van dichtbij komt, want de Griekse Tsoupaki woont en werkt al decennia in Nederland; anderzijds klinkt hij voor de Nederlandse luisteraar ook exotisch. Naast de Nederlandse tenor Marcel Beekman heeft de Byzantijnse voorzanger Ioannis Arvanitis namelijk een leidende rol. En het Nieuw Ensemble werd aangevuld met de Griekse ney (fluit), kemençe (een strijkinstrument) en qanun (citer). De muziek breidt bovendien de westerse tonaliteit uit met rijkgeschakeerde, meer oosters getinte toonladders.

Wie het Griekse alfabet enigszins begrijpt, kan de tekst – die ook in het Engels is afgedrukt – meelezen. Bij de hernieuwde kennismaking valt nog beter op hoe prachtig Tsoupaki leed en volharding verklankt in een overdonderend emotionele, maar tegelijkertijd intiem klaaglijke compositie.

    • Jochem Valkenburg