een weekeinde vol voetbal

AZ heeft de juiste vorm weer te pakken. De ploeg van trainer Dick Advocaat was zaterdag voor eigen publiek veel te sterk voor Heerenveen: 4-1. „De uitslag was een beetje geflatteerd, maar wel verdiend”, vond Advocaat. Zijn elftal is na een mindere fase nu zes duels op rij ongeslagen. AZ liet tegen Heerenveen bij vlagen fraai combinatievoetbal zien, met Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens als de hoofdrolspelers. Beiden zijn na een mindere periode weer opgebloeid. El Hamdaoui was onder toeziend oog van oud-voorzitter Dirk Scheringa – terug op de tribune bij ‘zijn’ club – bij alle doelpunten van AZ betrokken.

Voor de zesde opeenvolgende keer heeft Feyenoord gisteren een uitwedstrijd tegen Roda JC gewonnen. In Kerkrade werd het 4-2 voor de club uit Rotterdam. Grote man bij Feyenoord was Sekou Cissé, oud-speler van Roda JC. Hij maakte de eerste twee doelpunten en bereidde de derde voor. Trainer Mario Been: „Sekou heeft hier hard voor gewerkt. Dit verdient hij. Zijn kwaliteiten zijn er tot nu toe niet altijd uitgekomen. Laat hem nu in de beslissende fase van het seizoen belangrijk zijn.”

Ron Jans zag zijn ploeg FC Groningen niet denderend spelen tegen VVV-Venlo, maar wel met 1-0 winnen. Daar was de vertrekkende trainer meer dan content mee. „Vorige week tegen Feyenoord was de amusementswaarde een 9, maar verloren we. Vandaag geef ik de wedstrijd een 4, maar levert het drie punten op. En als ik dan nadenk over wat mooier is? Deze.”

Bayern München verspeelde zaterdag in de Bundesliga tegen 1.FC Köln (1-1) twee belangrijke punten in de strijd om de landstitel. Maar gisteren bleek de schade mee te vallen doordat naaste concurrent Leverkusen met 3-2 verloor bij Nürnberg. Voor Leverkusen was het de eerste nederlaag van het seizoen. Schalke 04 en Hamburger SV profiteerden wel van de halve misser van de ploeg van trainer Louis van Gaal. De ploeg uit Gelsenkirchen won met 4-1 bij Eintracht Frankfurt door treffers van Joel Matip, Benedikt Höwedes, Ivan Rakitic en Kevin Kuranyi. HSV versloeg voor eigen publiek hekkensluiter Hertha BSC met 1-0. Marcell Jansen maakte het winnende doelpunt.

Rafael van der Vaart behoedde Real Madrid zaterdag voor puntenverlies. De Nederlandse international viel tegen Sevilla na rust in voor Alvaro Arbeloa en maakte in blessuretijd de winnende treffer: 3-2. De ‘Koninklijke’ profiteerde optimaal van het gelijkspel van aartsrivaal FC Barcelona, dat bij Almeria niet verder kwam dan 2-2. Lionel Messi scoorde tweemaal voor de Catalanen. Op basis van het betere doelsaldo is Real nu koploper van de Primera Division.

Aston Villa heeft gisteren ten koste van Reading de halve finales van het toernooi om de FA Cup bereikt. Het duel eindigde in 4-2. Halverwege leidde de club uit de tweede divisie nog met 2-0. Reading, voor het eerst in 83 jaar bij de laatste acht, zag Shane Long in de eerste helft twee keer scoren. Na de hervatting herstelde Villa zich. De Noor John Carew maakte drie doelpunten. Ashley Young scoorde eenmaal.

De topper in de Serie A tussen AC Milan en AS Roma eindigde zaterdag in 0-0. Milan had wel het beste van het spel. Klaas Jan Huntelaar, die een basisplaats had, kreeg in de slotfase de beste kans op een treffer, maar hij kopte over.

Manchester United heroverde zaterdag de koppositie in de Engelse Premier League. Paul Scholes maakte tegen Wolverhampton Wanderers het winnende doelpunt: 1-0. Het was zijn honderdste treffer in de Premier League. United heeft nu twee punten meer dan Chelsea, dat nog een duel te goed heeft.