Dode door brand in Veendam

Bij een grote uitslaande brand vanmorgen in een winkel in het centrum van Veendam is een 44-jarige brandweerman om het leven gekomen.

De man kwam met een collega tijdens bluswerkzaamheden terecht onder een omvallende buitenmuur. De andere brandweerman raakte ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar. Het slachtoffer was tevens ambtenaar bij de gemeente. Burgemeester Ab Meijerman van Veendam zei „diep verslagen” te zijn. Het is de veertiende brand in Veendam binnen anderhalf jaar.

De brand brak omstreeks kwart over drie uit in een winkel en opslag van Scheer en Foppen. Het winkelpand, de gehele opslag van wit- en bruingoed en een naastgelegen cafetaria gingen in vlammen op. De schade is aanzienlijk, aldus de brandweer. Tien woningen in een aan de winkel grenzend appartementencomplex werden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen hotel. Anderhalf uur na het uitbreken van de brand kwam er een tweede melding van een brand, in een leegstaande discotheek enkele honderden meters verderop. Die brand was volgens de brandweer snel onder controle. De oorzaak van beide branden is nog onbekend. Of er een verband is, is evenmin duidelijk. Getuigen zouden twee jongens op het dak van de winkelketen hebben zien springen en zien vluchten.

Veendam werd de afgelopen anderhalf jaar getroffen door een reeks branden. Daarbij werden vooral horecagelegenheden en winkels getroffen. Twee branden bleken te zijn aangestoken, maar er zijn nooit verdachten aangehouden.