Docters: rapport Zalm openbaar

Het rapport dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) schreef over Gerrit Zalm moet openbaar worden. Dat zei Arthur Docters van Leeuwen, voormalig voorzitter van de AFM, gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

De AFM en De Nederlandsche Bank doen onderzoek naar voormalige bestuurders van de failliete DSB Bank die nog altijd een functie bekleden in de financiële wereld. De conclusie over Zalm, die een jaar lang financieel directeur was bij DSB en nu topman van ABN Amro is, werd vorige week gepubliceerd en leidde tot veel commotie. Volgens de centrale bank kan de voormalig minister van Financiën aanblijven bij ABN Amro, maar volgens de AFM is hij niet deskundig genoeg gezien zijn functioneren bij DSB.

Docters van Leeuwen wilde niet ingaan op de vraag of Zalm kan aanblijven als topman nu één van de twee toezichthouders op de financiële sector hem niet capabel genoeg vindt. „Dat kan ik niet zeggen omdat ik de feiten niet ken. De aanbeveling van de AFM is niet gepubliceerd.”

Het rapport van de toezichthouders werd getoetst door een onafhankelijke derde, de jurist Michiel Scheltema, die zeer kritisch was over de houding en bevindingen van de AFM. Docters van Leeuwen op zijn beurt leverde harde kritiek op Scheltema. „Ik heb Michiel hoog zitten, maar van dit advies heb ik weinig begrepen. Het is op een aantal punten onevenwichtig, onjuist en pretentieus.” Hij hekelde onder meer dat Scheltema zeer summier ingaat op de bevindingen van de centrale bank en pagina’s lang op de conclusies van de AFM. „Maar het onderzoek waarover hij een oordeel geeft, kennen wij niet. Het irriteert mij dat we de feiten niet kunnen zien.”

Docter van Leeuwen, ook jurist, stelde dat er geen reden is om de AFM-bevindingen niet openbaar te maken. „Het bankgeheim, ofwel bedrijfsgeheim, doet er niet meer toe, want DSB is failliet.”

Woensdag komt de Tweede Kamer bijeen om het rapport van Scheltema over het onderzoek van DNB en AFM te bespreken.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Docters: rapport Zalm openbaar (8 maart, pagina 9) staat dat oud-AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen het advies van Michiel Scheltema over de onderzoeken naar DSB-bestuurders pretentieus vindt. Hij zei dat hij het advies tendentieus vindt.