Blij met gelijkspel, want dat houdt hockeyploeg scherp

Na de 2-2 tegen Duitsland mag de hockeyploeg morgen met één doelpunt verschil verliezen van Zuid-Korea om door te dringen tot de halve finale van het WK.

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren met 2-2 gelijkgespeeld tegen wereldkampioen Duitsland. Daardoor heeft de ploeg zich nog niet geplaatst voor de halve finales van het WK in New Delhi. Assistent-coach Paul van Ass zegt blij te zijn met de uitslag. „Als we ons direct hadden geplaatst, had de kans bestaan dat er onbewust wat gemakzucht was ingeslopen. Nu moeten we scherp blijven. Dit is een betere aanloop naar de halve finale.”

Net als vrijdag in de wedstrijd tegen Canada begon Nederland traag aan het vierde WK-duel. Ook de Duitsers speelden mat, wat resulteerde in een weinig spectaculaire eerste helft. „Het tempo lag inderdaad laag”, meent ook Van Ass. „Misschien zag dat eruit als ongeïnteresseerd spel. Maar het kwam doordat beide ploegen goed stonden opgesteld. Het was moeilijk om de middenvelders aan te spelen en dan blijft de bal langer achterin hangen”, voert de assistent-coach als excuus aan.

Een van de Nederlandse doelstellingen dit toernooi is om meer velddoelpunten te maken, maar voor rust speelde het team vooral op de strafcorner. Taeke Taekema, al goed voor zes doelpunten op dit WK, kreeg in de zestiende minuut de eerste mogelijkheid om zijn team op voorsprong te zetten. De inzet werd gemakkelijk gestopt door de doelman Tim Jessulat, die de geblesseerde eerste keeper Max Weinholt verving. De tweede strafcorner werd niet gestopt en bij de derde strafcorner zat de specialist op de bank. Wouter Jolie verving Taekema echter succesvol. Zijn schot kwam via de Duitse keeper hoog in het doel: 1-0.

Na rust waren de Duitsers dominant en drongen keer op keer de Nederlandse cirkel binnen. Na acht minuten was het Olivier Korn die op aangeven van Christoph Menke de 1-1 maakte door middel van een tip-in. Duitsland bleef ook na de gelijkmaker de betere ploeg. De eerste kans voor Nederland kwam pas na 15 minuten. „We lieten ons naar achter drukken, dat mag niet gebeuren”, aldus Van Ass. „Maar het is op topniveau niet mogelijk om zeventig minuten te heersen”, reageert hij laconiek. Toen aanvoerder Teun de Nooijer voor twee minuten naar de kant moest wegens een groene kaart, profiteerde Duitsland met een doelpunt van Jan-Marco Montag: 2-1.

De Nederlanders leefden door de achterstand op en het tempo van het spel ging omhoog. Rogier Hofman gaf een voorzet die langs de Duitse verdediging schoot. De getergde De Nooijer, net terug van de bank, sloeg de bal vervolgens binnen. In de laatste minuut van de wedstrijd versierde Duitsland een strafcorner, maar Vogels wist de push van Montag te stoppen.

Nederland speelt morgen de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea, gisteren met 9-2 te sterk voor Canada. De Angstgegner van het Nederlandse team staat met zeven punten op de derde plaats, Nederland is met drie punten meer koploper in poule A. De ploeg van Van den Heuvel mag op basis van het doelsaldo met één doelpunt verschil verliezen om de halve finale te bereiken.

Van Ass heeft er vertrouwen in dat Nederland zich weet te plaatsen. „De Koreanen nemen weinig initiatief en daarom kunnen we ze wel verslaan. Ze spelen goed, dus het zal niet eenvoudig worden. Maar ik ga er nog steeds van uit dat we de poule-fase doorkomen.”

Duitsland neemt het morgen op tegen Nieuw-Zeeland voor een halvefinaleplaats. In groep B is Engeland al zeker van de laatste vier. Titelfavoriet Australië speelt vandaag tegen Pakistan voor een plaats in de halve finale.

    • Shari Kiljan