Bisschop wil onderzoek misbruik

De Rotterdamse bisschop Ad van Luyn pleit voor onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. Dat zei hij gisteravond in een gesprek met het televisieprogramma Kruispunt TV.

De Nederlandse bisschoppenconferentie, waarvan Van Luyn voorzitter is, vergadert morgen over het seksueel misbruik. De rooms-katholieke hulpinstelling Hulp & Recht heeft de afgelopen weken zo’n tweehonderd meldingen ontvangen, na publicaties in deze krant. „De Rooms-Katholieke Kerk schaamt zich voor het grote aantal meldingen van seksueel misbruik in katholieke instellingen”, aldus Van Luyn. Hulp & Recht zet vanaf vandaag extra mensen in om de meldingen en klachten te verwerken.

Volgens de bisschop moet er grondig onderzoek komen naar feiten, context en reacties van toen. „Een onafhankelijk onderzoek komt het meest tegemoet aan de terechte verwachtingen van de slachtoffers, de samenleving en de Kerk”, stelde de bisschop. „Wij hebben die deskundigheid niet in huis.” Hij acht de uitkomst van extern onderzoek „duidelijker en acceptabeler”.

Ook stelde Van Luyn een gesprek voor tussen slachtoffers en de huidige verantwoordelijken van de instellingen, wat kan leiden tot „verontschuldigingen en genoegdoening”. Het is volgens hem de taak van de Kerk seksueel misbruik „helder en duidelijk voorgoed te veroordelen”.

Missionaris: pagina 2