Amerika verliest zonder Roddick in Servië

De tennissers van de Verenigde Staten zijn in de eerste ronde van de Davis Cup uitgeschakeld. Zonder kopman Andy Roddick was het team in Belgrado niet opgewassen tegen Servië. Novak Djokovic haalde het derde en beslissende punt binnen door in een marathonpartij met 7-5, 3-6, 6-3, 6-7 (6) en 6-4 John Isner te verslaan.

De Amerikanen moeten nu in een play-off hun plek in de wereldgroep proberen te behouden. De Serviërs spelen in de kwartfinales tegen Kroatië, dat zaterdag al had afgerekend met Ecuador. Marin Cilic en Ivo Karlovic wonnen in het dubbelspel met 7-6 (3) 6-3 7-5 van Nicolas en Giovanni Lapentti.

Spanje liet zien dat het ook zonder Rafael Nadal succesvol kan zijn. De titelverdediger plaatste zich zonder hun sterspeler ten koste van Zwitserland voor de kwartfinales van de landenwedstrijd. Bij de Zwitsers ontbrak Roger Federer.

Ferrer bezorgde de Spaanse tennissers het beslissende punt. Hij versloeg Stanislas Wawrinka met 6-2, 6-4 en 6-0. Hoewel hij gisteren een belangrijke rol vervulde, is Ferrer niet zeker van zijn plek in het team voor de kwartfinales. „Ik hoop dat ik word geselecteerd en dat ik mag spelen. Maar als Nadal en Fernando Verdasco beschikbaar zijn, zal dat moeilijk worden.”

Spanje speelt om een plaats in de halve finales tegen Frankrijk. De Fransen waren zaterdag al zeker van de eindzege tegen Duitsland. Julien Benneteau en Michael Llodra bezorgden hun land het succes in de landenwedstrijd. In het dubbelspel tegen de Duitsers Christopher Kas en Philipp Kohlschreiber wonnen ze met 6-1, 6-4, 1-6 en 7-5.

Michail Joezjni liet in Moskou het Russische publiek juichen. Hij maakte tegen India het winnende punt met een eenvoudige zege op Somdev Devvarman: 6-2 6-1 6-3. Rusland treft in de kwartfinales Argentinië. Routinier David Nalbandian was de held bij de Argentijnen. In Stockholm sloeg hij zijn land naar de winst door de Zweed Andreas Vinciguerra in de vijfde en beslissende wedstrijd met 7-5, 6-3, 4-6 en 6-4 te verslaan.

Tsjechië plaatste zich ten koste van België voor de kwartfinales. Radek Stepanek en Tomas Berdych pakten in het dubbelspel het derde punt. Ze versloegen Steve Darcis en Olivier Rochus in Bree met 7-6 (0), 6-0 en 6-3. (ANP)