Witte Huis wil Turkije geruststellen

De Amerikaanse regering probeert te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden zal stemmen over een resolutie waarin de massamoord op Armeniërs in 1915 genocide wordt genoemd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Clinton gisteren gezegd.

De resolutie, die donderdag met 23 stemmen voor en 22 tegen werd aangenomen door de buitenlandcommissie van het Huis, wekte de woede van Turkije, dat meteen zijn ambassadeur terugriep en aankondigde verdere stappen tegen de VS te overwegen.

„De regering-Obama is sterk tegen de resolutie die met slechts één stem verschil is aangenomen en zal er hard aan werken om te verzekeren dat die niet naar het Huis gaat”, zei Clinton op werkreis in Guatemala-Stad. De regering had tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat de commissie over de kwestie zou stemmen.

Een medewerker van de Democratische leiding in het Congres en een medewerker van het Witte Huis verklaarden gisteren dat er geen stemming gepland is en het daar voorlopig bij zal blijven.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei gisteren dat „de Amerikaanse regering onvoldoende gewicht in de strijd gegooid heeft” en verweet haar een gebrek aan „strategische visie”. Turkije „verwacht dat de Amerikaanse regering vanaf nu meer effectieve inspanningen toont”, anders zijn de vooruitzichten „niet positief”.

Turkije ontkent niet dat er in 1915, in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, honderdduizenden Armeniërs zijn gedood, maar betwist het veelgebruikte aantal van anderhalf miljoen doden en ontkent dat het om genocide ging.

Het land is een bondgenoot van de VS en levert bijdragen voor de strijd in Irak en Afghanistan. Ook hoopt Amerika op steun van Turkije – dat momenteel in de Veiligheidsraad zit – voor sancties tegen Iran. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke resolutie wordt aangenomen. De laatste keer was in 2007; toen weerhield de regering-Bush het Huis van stemming. Ronald Reagan is de enige Amerikaanse president die van genocide heeft gesproken. (AP, Reuters)