Waarom Apple bang is voor Android-telefoons

Apple spande een rechtszaak aan tegen HTC omdat hun telefoons, met name de Android-toestellen, technologie van de iPhone zouden stelen. Google, de grote kracht achter Android, steunt HTC. In Nederland ligt de komende maanden een nieuwe reeks Android-toestellen in de winkel. Het is deze nieuwe generatie die Apple angst inboezemt. Even voorstellen: HTC Legend, de HTC Hero, de Nexus One, Sony Ericsson Xperia X10, Xperia X10 Mini pro, Motorola Droid of Milestone en de Samsung Beam. Zit er een iPhone-killer bij?

Google Nexus One

Nexus-OneHet marktaandeel van Android komt langzaam op gang in al het geweld van Apple, RIM  (van de Blackberry) en Nokia. Daarom besloot Google om in januari zelf maar een toestel uit te brengen: de Nexus One, „het beste wat we er op dit moment met Android mogelijk is”, aldus Google. De Nexus One is flinterdun (11,9 mm) en is gebaseerd op hardware van HTC, maar wordt onder de Google-vlag rechtstreeks verkocht zonder simlock. De Nexus heeft een 3,7 inch scherm, 1 GHz processor en voorzien van de nieuwste Android 2.1 -versie met gratis navigatie. Die 1 GHz-processor is nu redelijk standaard bij de  featuretelefoons, de toestellen met aanraakbesturing een groot scherm, en de mogelijkheid om nieuwe applicaties te installeren.  De batterij, 1.400 mAH sterk, houdt het niet zo lang vol.

Prijs: 530 dollar, Nederland alleen nog grijze import. De volledige specificaties staan hier.

HTC Desire

HTC_desireMet z’n 1 GHz processor en amoled-scherm van  480 x 800 pixels lijkt de HTC Desire als twee druppels water op de Nexus One, maar HTC heeft er wat extra functies aan toegevoegd. Zo is de trackball onder aan het scherm vervangen door een optische trackball. Dat werkt nauwkeuriger en is minder gevoelig voor storingen. De Desire heeft standaard multitouchcapaciteiten. Zo kun je  het beginscherm van de telefoon met een knijpbeweging uitzoomen om overzicht te krijgen.
Daarnaast bouwde HTC een eigen user interface, HTC Sense, als een extra laag over Android. Daardoor is het beginscherm niet alleen een verzameling iconen, maar kijk je naar actieve widgets van bijvoorbeeld mail of sociale netwerken. Zo maak je je telefoon meer eigen, aldus HTC. Door mini-applicaties weer in verschillende scènes te bewaren, ziet  je toestel  er in het weekeinde compleet anders uit dan op een werkdag. Hier meer uitleg. Enthousiaste Android gebruikers zijn er al in geslaagd om HTC Sense over te zetten naar de Nexus One.

Prijs: 499 euro,  binnenkort verkrijgbaar. Overige  specificaties van de HTC Desire staan hier.

HTC Legend

HTC-Legend-_-naar-rechtsDe HTC Legend is als eerste verkrijgbaar in Nederland. Het is de opvolger van de HTC Hero, met hetzelfde eigenwijze bochtje onderaan dat als mondstuk dient. De Legend heeft een 3,2 inch scherm en 600 MHz processor en is 11,5 mm dik. Maar de HTC Sense bediening en de optische trackball zijn wel hetzelfde als bij zijn grote broer, de HTC Desire. De Legend is opgetrokken uit een stuk aluminium, en dit noemen ze unibody - net als Apple bij zijn MacBooks doet. (Apple stuurde  bij de rechtszaak tegen HTC ook een MacBook als bewijsmateriaal naar de rechter, maar dit terzijde).

Prijs HTC Legend, 449 euro.
Overige specificaties van de HTC Legend staan hier.

Motorola  A855 Droid / Milestone

motorola_milestoneDe Motorola Droid Het was eind 2009 het eerste toestel dat op Android 2.0 draaide en dus extra’s biedt als navigatie (op de Amerikaanse markt). In Europa komt het apparaat op de markt als de Motorola Milestone, maar het is in Nederland alleen nog maar via de import te krijgen. De Milestone heeft een uitschuifbaar toetsenbord verwerkt in een zwarte behuizing die toch maar 1,4 cm dik is. Verder: een  3,7 inch scherm met 480 x 854 pixels en een wat tragere processor op 550 MHz.Het gewicht bedraagt 169 gram.

Prijs: Rond de 500 euro.
Overige  specificaties van de Motorola Milestone

Sony Ericsson Xperia X10

Sony-ericsson-Xperia-X10Communicatie-entertainmenttelefoons, dat is de naam die Sony geeft aan zijn Android-toestellen. Vooralsnog zitten SE-liefhebbers met smart te wachten op de Xperia X10, een telefoon die al maanden op de beurzen te zien is en binnenkort (‘coming soon’) eindelijk in de Nederlandse winkel. Net als de google Nexus One en de HTC Desire werkt de Xpria X10 op de Qualcomm Snapdragon 1 GHZ processor, maar het 4 inch scherm is iets groter dan dat van de concurrenten. De beeldchip biedt een wat hogere resolutie van 8,1 megapixel. In tegenstelling tot de telefoons hierboven draait de X10 nog op Android 1.6, een vorige versie van Google’s besturingssysteem. Sony Ericsson bouwde zelf een uitgebreide user interface, waardoor je rechtstreeks toegang hebt tot sociale media (Timescape) en multimedia (Mediascape).

Prijs Sony Ericsson Xperia X10: circa 550 euro
Bekijk hier de overige specificaties.

Sony Xperia X10 mini pro

sony-ericsson-xperia-x10-mini-pro-black-design-angleDe grote kleine verrassing van het Mobile World Congress. Dat was de Xperia X10 mini, een toestel met een 2,5 inch scherm en 240 x 320 pixels. Het handzame formaat - verkrijgbaar in verschillende kleuren - is niet alleen bedoeld voor Android-nerds en smartphone-freaks, maar juist voor de meer modegevoelige beller. Het scherm is te klein om volwaardig te kunnen internetten, maar voor het versturen van korte boodschappen is de Mini een aardige variatie in het Android-aanbod. Camera: 5 megapixel, 600 Mhz processor. De Mini Pro-versie heeft een uitschuifbaar toetsenbord.

Prijs Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro: circa 300 euro.
Meer specificaties van de X10 Mini staan hier.

LG GW 620

LG-GW620De Koreaanse fabrikant was er, net als Sony Ericsson vroeg bij met de aankondiging van een Android telefoon. Maar net als Sony Ericsson deed ook LG  er lang over om de GW620 in Nederland op de markt te brengen. Het is een Android-toetsenbord zonder al te veel toeters en bellen, maar met een erg prettig werkend uitschuifbaar toetsenbord. De GW620 werkt nog met oude Android 1.6 versie en heeft een scherm van 320 bij 480 pixels.

Prijs LG GW 620 : circa 300 euro.
Meer specificaties staan hier

Samsung Beam: Android + projector

Samsungs Android-telefoon, de  Galaxy, werd al eerder hier besproken. Verrassender is de Samsung Beam, een Android-telefoon met ingebouwde miniprojector: de Beam. Het toestel bevindt zich nog in een pril stadium, en de prijs is nog onbekend. Wel beschikt de Beam over hetzelfde indrukwekkende superamoledscherm als de Samsung Wave, het toestel dat draait op Samsungs eigen Bada besturingssysteem.

Beetje eenheidsworst kan geen kwaad

Op de keper beschouwd zijn de verschillen tussen de nieuwe Android-telefoons gering. De één heeft een uitschuifbaar toetsenbord, de ander een wat groter scherm.  Het is een positieve ontwikkeling dat fabrikanten als HTC en Sony Ericsson moeite doen om de gebruikerservaring van Android te verbeteren met hun eigen user interface. Toch kun je, als je er eenmaal één hebt uitgeprobeerd, in feite elk ander Android-toestel bedienen. Een beetje eenheidsworst kan ook  geen kwaad in de versplinterde telefoonmarkt. Naarmate meer telefoons hetzelfde systeem gebruiken, wordt het aantrekkelijker voor softwareontwikkelaars om leuke applicaties te ontwerpen voor  die mobieltjes. En daarmee geef je je telefoon als gebruiker juist een eigen karakter.

De App Store, Apple’s softwarewinkel voor de iPhone, is daarom een schot in de roos.  Daar staan 150.000 programmaatjes, van games tot navigatiesystemen, digitale kranten,  muziekinstrumenten en kantoortoepassingen. Deze software is goedkoop en eenvoudig te installeren. Android Market telt nu zo’n 18.000 applicaties. Dat zullen er meer worden als Android, zoals sommige analisten verwachten, het grootste mobiele besturingssysteem wordt. We zullen zien.

Gesloten of open model

Apple krijgt veel kritiek omdat de iPhone een gesloten platform is, er is strenge selectie op datgene wat er in de App Store verschijnt. Google zegt daarentegen open te zijn. Maar wie geen Gmail-account heeft, heeft op een Android-telefoon niet veel te zoeken. Het internetbedrijf verdient aan Android door de toestellen vol te stoppen met eigen diensten (mail, kalender, browser, kaarten en zoekfuncties). Dat levert advertenties op, Google’s primaire bron van inkomsten.

Voorlopig valt er nog genoeg te kiezen in de telefoonwinkel. Alle fabrikanten die toestellen met Android presenteren gaan tegelijkertijd rustig vreemd met andere besturingssystemen. Nokia/Intel werken aan MeeGo, Samsung heeft Bada: twee gratis varianten op Linux, dat ook ten grondslag ligt aan Android. En vergeet niet Microsoft, dat op het Mobile World Congress in Barcelona een andere Windows-versie voor telefoons presenteerde. Maar het duurt nog tot eind dit jaar voordat de eerste ‘Windows Phone 7’-in de winkels ligt –  Microsoft werd nogal laat wakker in de nieuwe mobiele wereld.

In de zomer wordt ook de vierde generatie iPhones (en een bijbehorende softwareupgrade voor de huidige modellen) verwacht. Rechtszaak of niet, Apple zal zich dankzij de nieuwe concurrentie extra in moeten spannen om nog te verbazen.

    • Marc Hijink