Verdediging?

De Amerikaan Bocanegra kopte woensdag in het oefenduel met Nederland de 2-1 binnen. De defensie van Oranje ging niet vrijuit bij die late tegentreffer. Is de verdediging de achilleshiel van Oranje?

Hans van Breukelen, voormalig keeper van het Nederlands elftal, PSV, Nottingham Forest en FC Utrecht: „Ik vraag me af of dat zo is. Als je puur naar de cijfers kijkt, wordt de stelling dat de verdediging de achilleshiel van het Nederlands elftal is direct ontkracht. Op basis van de cijfers denk ik dat de Nederlandse verdediging het fantastisch doet. Zoveel doelpunten krijgen ze niet tegen. Dat de defensie slecht zou zijn, is veel meer een gevoel dan een feit. Dat geldt ook voor het gevoel over keeper Maarten Stekelenburg. Veel Nederlanders hebben het idee dat hij niet goed genoeg is. Maarten heeft zich prima herpakt nadat hij bij Ajax tijdelijk de rol van tweede doelman kreeg. Hij is een uitstekende keeper.”

David Winner, auteur van het boek Brilliant Orange over het Nederlands elftal en waarom Nederland nog nooit een WK heeft gewonnen: „Ik denk dat het simpele antwoord is dat Nederlanders gewoon niet zo geïnteresseerd zijn in puur verdedigen. Op Jaap Stam na is het moeilijk om een Nederlandse verdediger van wereldklasse aan te wijzen. De meeste grote Nederlandse verdedigers van de laatste drie decennia werden niet bewonderd om hun verdedigende kwaliteiten. Ze werden vooral gewaardeerd wegens hun mogelijkheden om vooruit te voetballen, wegens hun kwaliteit om het ritme van de wedstrijd te bepalen en om hun lange afstandtrappen en doelpunten. Denk aan Frank de Boer, Danny Blind, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Krol, Wim Suurbier en Arie Haan. Verdedigen op zich is juist een kunst. Het zou fijn zijn als een aantal Nederlandse voetballers die kunst onder de knie krijgt.”

Wim Rijsbergen, voormalig verdediger van het Nederlands elftal: „Als je ziet hoe weinig doelpunten Nederland tegen heeft gekregen in de kwalificatiereeks, vind ik het niveau van de verdedigers wel meevallen. Omdat bondscoach Bert van Marwijk nog niet zeker weet wie hij meeneemt naar het WK, zitten er nog wel wat twijfelgevalletjes tussen. Daar komt bij dat een tegendoelpunt meestal niet alleen maar de schuld van de verdediging is. Het probleem van het Nederlands elftal zit hem vooral in het feit dat we allemaal schreeuwen dat we zoveel creatieve spelers hebben. Maar hoe meer creatieve spelers je opstelt, des te problematischer het wordt voor de verdediging.”

Michiel Schapers, voormalig proftennisser, speelde zeer aanvallend: „Vroeger was ik eigenlijk een verdedigend ingestelde tennisser. Dat heb ik omgezet naar aanvallend tennis, omdat ik merkte dat mijn verdedigende tennisspel niet goed genoeg was om internationaal door te breken. Nederlanders kunnen volgens mij niet verdedigen omdat ze juist altijd op zoek zijn naar mooie aanvallen en mooi spel. Het ligt nu eenmaal niet in de volksaard om te verdedigen. Daarom is het ook heel moeilijk om bij de voetbaljeugd iemand te vinden die zegt: ‘Ik wil rechtsback worden’ of ‘Ik ben in de wieg gelegd om de centrale verdediger te zijn.’ Onze denkwijze is heel anders dan die van bijvoorbeeld de Italianen, die het catenaccio hebben uitgevonden. Zij bouwen een team op van achteruit. Eerst moet de verdediging goed in elkaar zitten en dan gaan ze eens kijken naar het middenveld en de aanval.”

Theo van Duivenbode, voormalig linksback van Feyenoord en Ajax: „Ik geloof niet dat de verdediging van het Nederlands elftal de achilleshiel is. Kijk nu eens hoe weinig doelpunten het Nederlands elftal tegen heeft gekregen in de afgelopen twintig wedstrijden. Ook tegen de VS deed de defensie het prima. Tot en met de 2-0 hebben de Amerikanen eigenlijk geen kans gekregen. Misschien kwam dat doelpunt van Amerika wel door een beetje concentratieverlies aan het einde van de wedstrijd. Media en ook fans zoeken vaak een zondebok. Voetbal is een teamsport en wanneer Nederland verliest of minder goed speelt, ligt dat niet alleen aan de verdediging. Meestal ligt het aan het evenwicht in het elftal.”

    • Shari Kiljan