Turnbond zwijgt over conflict

De Nederlandse gymnastiekbond KNGU en de geschorste turntrainer Gerard Speerstra zwijgen over hun conflict. De bond bracht gisteravond een verklaring met die strekking naar buiten.

Speerstra is de trainer van topturner Epke Zonderland. De bond schorste hem dinsdag voor twee weken na kritische uitlatingen in een interview met de Leeuwarder Courant. Speerstra verweet daarin de KNGU gebrek aan professionaliteit en mist teamvorming.

„De KNGU heeft met Gerard Speerstra de afspraak gemaakt om niet naar buiten te treden met informatie rondom zijn schorsing en de gesprekken die momenteel met hem gevoerd worden”, luidt de verklaring van de bond. „Wij zijn met Speerstra in overleg om te kijken naar een oplossing voor de gerezen problemen en zijn ook hierbij overeengekomen om hierover geen uitlatingen te doen naar derden. Wij zullen ook deze afspraak respecteren.”

Volgens de Leeuwarder Courant is Speerstra al definitief ontslagen. „Het komt als een donderslag. Ik moet het eerst verwerken”, reageerde Zonderland in de krant.

Speerstra, in dienst van de bond en gedetacheerd bij Sportstad Heerenveen, is al jaren de coach van Zonderland. In het gewraakte interview stelt hij onder meer dat de KNGU niets heeft gedaan met de evaluatie van het WK van 2006, waarbij de conclusie was dat het Nederlandse turnen in twee kampen is verdeeld.

Zonderland moet het door de schorsing over anderhalve week bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen zonder coach stellen. De turner is in voorbereiding op de EK (21-25 april). (ANP)