TTTAATTAT = FNY

Verborgen boodschap in de antrax-poeder brief van Bruce Ivins. Foto fbi

Op 8 november 2007 ’s nachts om 1 uur heeft Bruce Ivins zijn ‘Gödel Escher Bach’ bij het grof vuil gezet. Zeven minuten later liep hij nog even in zijn lange onderbroek naar buiten om zich ervan te vergewissen dat de vuilnisman het bekroonde werk over wiskunde, natuurkunde en noem maar op echt had meegenomen.

Het is vanuit de struiken waargenomen door FBI agenten die het boek later weer uit het afval visten. Ivins had niet alleen zijn GEB weggegooid, maar ook een indringend artikel over de genetische code in DNA afgevoerd. Het bracht hem niet de rust die hij verwachtte. Een half jaar later benam hij zich het leven.

Bruce Ivins was volgens de FBI de man die in september 2001 de poederbrieven met antrax verstuurde waaraan vijf Amerikanen overleden. Een gefrustreerde microbioloog met een persoonlijkheidstoornis die op een gerenommeerd wapenlaboratorium jarenlang vruchteloos werkte aan een vaccin tegen antrax. Het kostte de FBI acht jaar om het bewijs tegen hem rond te krijgen. Toen het zover was ontsnapte Ivins alsnog.

Vorige week heeft de FBI het onderzoek officieel afgesloten en alle bevindingen in een rapport samengevat. Veel nieuws heeft dat niet opgeleverd, bijna alles was al bekend. Maar niet dat Ivins in zijn poederbrieven ook een code verwerkte, een code waarvoor hij het recept bij Gödel, Escher en Bach had gevonden. Sommige letters in de antrax-poederbrieven waren extra dik geschreven. Op de brief van het plaatje zijn dat TTTAATTAT. Opgesplitst in groepjes van drie (TTT en AAT en TAT) codeert dat in DNA voor de aminozuren Phenylalanine, Asparagine en Tyrosine en PAT was een collega die Ivins zeer fascineerde. Op hun beurt worden de genoemde aminozuren vaak weergegeven met de letters F, N en Y en dat staat natuurlijk voor Fuck New York. De meeste brieven gingen naar New York en Ivins had een bloedhekel aan New York. De FBI gelooft er heilig in, maar omdat het bureau een paar jaar eerder ook heilig bleek te geloven in de schuld van een heel andere onderzoeker wordt toch in brede kring aangedrongen op een onafhankelijke evaluatie van het bewijsmateriaal.

    • Karel Knip