Taekema brengt hockeyers op gang

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren bij het wereldkampioenschap in India hun koppositie in poule A verstevigd. De ploeg won met 6-0 van Canada.

De Nederlandse hockeyers lieten gisteren traag spel zien in de eerste helft van de derde WK-wedstrijd tegen Canada. Met het lage tempo speelde de ploeg de hekkensluiter van poule A in de kaart. De eerste helft bleef daardoor doelpuntloos. Weer was het de strafcorner van Taeke Taekema die, in het begin van de tweede helft, redding bracht. De specialist zette Nederland op een 1-0 voorsprong en bracht het team van bondscoach Michel van den Heuvel eindelijk op gang. Met de 6-0 overwinning tegen het nog puntloze Canada en verstevigde de ploeg zijn koppositie in de poule.

Assistent-coach Paul van Ass bestrijdt dat Nederland voor rust traag speelde. „Dat is makkelijk om te zeggen. Het is tegen een ploeg als Canada lastig spelen”, reageert hij na de wedstrijd vanuit het Major Dhyan Chand National Stadium in New Delhi. De Canadezen trokken zich terug op de eigen helft en lieten de ruimtes klein. „We moesten daardoor als het ware om het midden heen spelen en konden alleen via de zijkanten de cirkel binnenkomen.”

Van Ass zag aan Canadese zijde twee van zijn spelers van HGC, de Wassenaarse hoofdklasseclub waarvan hij de hoofdcoach is, in actie komen; Rob Short en Ken Pereira. „Dat was voor mij wel een beetje speciaal. Rob en Ken speelden goed maar het is eigenlijk sneu om hen zo te zien. Ze hebben te weinig niveau om zich heen en tegenwoordig heb je echt achttien gelijkwaardige spelers nodig om een beetje mee te kunnen doen. Daarom vond ik het knap dat ze ons in de eerste helft op de nul wisten te houden. Maar na de 1-0 was het verzet toch echt gebroken.”

Twee minuten na de benutte strafcorner was het Ronald Brouwer die de voorsprong uitbreidde naar twee doelpunten. Drie aanvallen later bracht Rogier Hofman de stand op 3-0, Rob Reckers maakte de 4-0 en Hofman tekende ook voor het vijfde doelpunt. Tot slot was het Taekema die zeven minuten voor tijd vanuit een strafcorner de eindstand op 6-0 bepaalde.

In de voorbereiding op het wereldkampioenschap in India trainde niet alleen Taekema maar ook Wouter Jolie en Jeroen Hertzberger op de strafcorner. „ Natuurlijk brengen we Taeke maar we hebben meerdere opties”, meldde Van den Heuvel voordat hij met zijn team naar India vertrok. „Met Wouter hebben we een meer dan fantastische geslagen corner en met Jeroen hebben we nog een andere corner.”

Volgens Taekema, die in de hoofdklasse bij Amsterdam speelt, is dat niet omdat het team te veel afhankelijk is van zijn corner. „Ik speel nu tien jaar in het Nederlands elftal. We willen de tegenstanders ook weer eens verrassen. Wanneer we vaste verdedigingspatronen doorbreken, moeten zij met een oplossing komen. En door het nieuwe wisselschema zit ik ook wel eens op de bank.”

Door het wisselschema dat Van den Heuvel hanteert, waarbij iedereen evenveel minuten speelt zodat het team in het eindfase van de wedstrijd moet kunnen heersen omdat de spelers energie overhouden, zat Taekema gisteren voor het eerst tijdens een strafcorner op de bank. Daardoor moest Jolie tot twee keer toe een strafcorner nemen. Beide corners leidden echter niet tot een doelpunt.

Na rust liet Taekema de strafcorner over aan Hertzberger maar ook die slaagde er niet in om de strafcorner te benutten. „Ze hadden gewoon een beetje pech vandaag”, aldus Van Ass. Het was fijn dat ze even konden oefenen. Als Taekema in de grotere wedstrijden op de bank zit, moeten zij er ook staan.”

Voorzichtig keek Van Ass al vooruit op de halve finales. Voor Zuid-Korea wordt het na de verliespartij tegen Nieuw-Zeeland immers lastig om de poulefase door te komen, aldus de assistent-coach. „Ik vind het knap en spectaculair dat de Engelsen het in poule B zo goed doen. Ze hebben alleen de pech dat verdediger Richard Mantell is uitgevallen door een enkelblessure.”

Engeland, met daarin HGC-spelers Barry Middleton en strafcornerspecialist Ashley Jackson, gaat aan de leiding in de andere poule, met net als Nederland negen punten uit drie wedstrijden. „Wij zijn ongeveer gelijkwaardig aan Engeland”, stelt assistent-coach Van Ass. „Als we hen nog tegenkomen in het toernooi zou ik dat heel mooi vinden.”

    • Shari Kiljan