Spiegeltje, spiegeltje

Aynouk draagt:Spiegel Xenos, €9,99, xenos.nl Handschoenen A.Boek en, €23,50, aboeken.nl Jurk De Mask, €285, demask.com Discobal Musicstore, €2,97, musicstore.com Mylou Oord

Het zou een mooi gezicht zijn: zangeres Lady Gaga die op de vooravond van haar concert op 15 mei in het Gelredome een wandelingetje maakt door de bossen bij Arnhem. Zoals we van haar gewend zijn, draagt ze iets wat in de ogen van velen ‘raar’ is, of ‘ijdel’. Een latex jurk misschien, gecombineerd met een bh van discoballen, en een hoofdtooi van spiegels zodat ze bij elk bospaadje kan zien of haar lippenstift goed zit.

Voor het succes van Gaga zijn dergelijke details van wezenlijk belang. Want het zijn juist die zogenaamd ‘ijdele’ of ‘rare’ uiterlijke kenmerken die haar omtoveren van een gewoon meisje dat goed kan zingen, tot iemand met wereldfaam.

Gaga weet maar al te goed gebruik te maken van de macht van mode. Door een kermit de kikkerjurk te dragen, weet ze de aandacht te trekken, én confronteert ze haar miljoenenpubliek tegelijkertijd met de vraag wat ‘raar’ is en wat de definitie is van ‘normaal’.

Door zich te hullen in een bijzonder ontworpen jurk van Alexander McQueen brengt ze haar publiek in aanraking met de kunst van modevormgeving. En dat doet ze met veel vrolijkheid en plezier, precies zoals de kunst van het aankleden zou moeten worden ervaren.

Gaga vergroot de manier waarop we met ons uiterlijk bezig zijn uit. Haar kleedgedrag is een parodie. Ze laat ons zien hoe geobsedeerd we zijn met ons uiterlijk, en houdt ons, soms letterlijk, een spiegel voor.

Tegelijkertijd is ze zelf de grootste profiteur van de cultus van het uiterlijk. Lady Gaga, die met haar ‘rare’ pakjes op elk televisiestation in de wereld is verschenen, beseft hoe essentieel het is dat je lippenstift goed zit.

Kaarten voor het concert van Lady Gaga zijn vanaf zaterdag 6 maart te koop via livenation.nl

    • Aynouk Tan