selectie

Drama over de eerste koningen van Nederland. Ned.2, 20.15u. Koning Willem I, schilderij van Joseph Paelinck

documentaire

Vranckx: Griekenland, de poort naar Europa. Reportage van Jenny Kleeman. Sommige stranden in het noordwesten van Turkijke liggen overdag vol met rubberbootjes. ’s Nachts komen mensensmokkelaars die met hun klanten Griekenland proberen te bereiken. Als immigranten in Griekenland worden aangehouden komen ze terecht in te kleine, smerige ruimten.Canvas, 20.10-20.40u.

360°– Geo-Reportage. Magazine over internationale politiek. Vandaag over de onzekere toekomst van Niger, waar na de putsch van vorige maand vrije verkiezingen zijn aangekondigd. Verder aandacht voor de erbarmelijke zorg voor zwangere vrouwen in Tanzania. Velen van hen sterven in het kraambed.Arte, 18.15u.

amusement

Science of the movies: The magical world of George Lucas. Serie waarin filmtechniek wordt gedemonstreerd. Vandaag onder meer de spectaculaire helikopter ongelukken uit de sciendefictionfilm The Day the Earth Stood Still.Discovery, 19.05-20.05u.

Diva Las Vegas. Hoogtepunten van de show van Bette Midler in de MGM Grand in Las Vegas, uit 1997. Met onder meer ‘The Rose’, ‘Boogie Woogie Bugle Boy’, ‘Friends’ en ‘From a Distance’.BBC 2, 20.00-21.00u.

De Troon. Eerste aflevering van zesdelig kostuumdrama van regisseur Erik de Bruyn over de levens van de eerste drie koningen van Nederland. Met Yorick van Wageningen, Dragan Bakema en Marcel Musters respectievelijk als de koningen Willem I, II en III. Ook met Catherine ten Bruggencate, Loes Haverkort, Beppie Melissen en Bracha van Doesburg. Ned.2, 20.15-21.15u.

Acoustic. Presentator Sébastien Folin ontvangt de Franse rocker Pierpoljak, die reggae mengt met chanson, Antilliaanse folk en Caraïbische pop. TV5, 0.35-01.00u.

Radio

ZaterdagMatinee - Live. Rechtstreeks uit het Concertgebouw: het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden en Simone Lamsma, viool, spelen het Vioolconcert van Benjamin Britten en de Zevende Symfonie (‘Leningrad’) van Dmitri Sjostakovitsj.Radio 4, 14.15-17.00u.

Radio 6 live. Een concert van toetsenist Craig Taborn in het Bimhuis. Radio 6, 21.35-22.45u.