Schuitema moet van NMa vijf winkels afstoten

Supermarktconcern Schuitema, de organisatie achter de winkels van C1000, heeft van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toestemming gekregen om 79 winkels van Super de Boer over te nemen. De NMa stelt wel als voorwaarde dat het concern vijf winkels verkoopt in marktgebieden waar het anders op lokaal niveau een te dominante positie zou krijgen. Het gaat om de plaatsen Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bunschoten-Spakenburg, Damwoude en Westerbork. Schuitema zal in die plaatsen een van de bestaande winkels of de nieuwe winkel moeten afstoten.

Volgens een woordvoerder van het concern ligt de uitspraak van de NMa „in lijn met onze verwachtingen.” Schuitema kocht de Super de Boer-winkels in een zogenoemde rug-aan-rug-overeenkomst met Jumbosupermarkten die Super de Boer in zijn geheel overnam en van de beurs haalde. Jumbo en C1000 vormden samen de inkoopcombinatie Bijeen.

Schuitema discussieert nog met Ahold, moedermaatschappij van Albert Heijn, over een contractuele verplichting maximaal 36 vestigingen over te dragen. Ahold verkocht in 2008 zijn meerderheidsbelang van 73 procent in Schuitema aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, en bedong toen een vetorecht op grote overnames in de periode tot 22 april 2011. Schuitema kan dat alleen afkopen door winkels af te staan.

Het contract tussen Ahold en Schuitema sluit echter zelfstandige ondernemers nadrukkelijk uit. Daardoor blijven er van de 79 winkels nog 20 over. De vraag is of het dan nog gaat om de overname van een ‘aanzienlijk aantal’ winkels. Beide partijen willen nog niets zeggen over het dispuut.

Maar als Schuitema uiteindelijk toch over de brug moet komen, kan het nu de 5 vestigingen die het sowieso moet afstaan inbrengen.

    • Sander Voormolen