Nog veel oninbare Spaanse leningen

De Spaanse banken hebben alles gedaan wat in hun macht ligt om de golf van ‘slechte leningen’ in te dammen, die het gevolg is van de ineenstorting van de vastgoedzeepbel van het land. Veel aandacht is besteed aan de duizenden bezittingen die de banken hebben overgenomen van kwakkelende projectontwikkelaars, in ruil voor de kwijtschelding van hun schulden. Maar veel meer hoofdpijn wordt veroorzaakt door leningen die de banken hebben geherfinancierd, zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat ze niet worden terugbetaald. In totaal moeten de banken de komende jaren misschien extra voorzieningen treffen van 23 miljard euro. Dat is 41 procent van alles wat ze tot nu toe opzij hebben gezet.

Analisten schatten dat de Spaanse banken tussen de 30 en 43 miljard euro aan bezittingen in hun boeken hebben staan, die zijn overgenomen van projectontwikkelaars. De Spaanse centrale bank eist dat ze onmiddellijk 10 procent van de waarde opzij zetten, en nog eens 10 procent als de bezittingen na een jaar nog niet zijn verkocht. Maar gezien de aanhoudende crisis, zal de centrale bank die eis naar verwachting verhogen naar 30 procent. Volgens Credit Suisse hebben de Spaanse banken tot nu toe 21 procent van de vastgoedwaarde opzij gezet. Uitgaande van een totaal aan bezittingen van ongeveer 35 miljard euro, betekent dat nog eens 3,2 miljard euro aan voorzieningen.

Maar een groter probleem zouden de leningen kunnen zijn die wel geherfinancierd, maar nog niet afgeschreven zijn. Op basis van de informatie van sommige beursgenoteerde banken denkt Credit Suisse dat deze wel eens 3,5 procent van alle leningen in het Spaanse bankstelsel kunnen zijn, ofwel 64 miljard euro. Een groot deel van deze schulden zal wellicht oninbaar blijken als de Spaanse economie dit jaar niet uit de recessie komt. Analisten menen dat de voorzieningen uiteindelijk op 20 tot 40 procent van het totaal kunnen uitkomen. Als we uitgaan van 30 procent, zullen de banken nog eens 19,3 miljard euro opzij moeten zetten.

Extra voorzieningen van 23 miljard euro zouden twee derde van de 34 miljard euro opeten van de winst vóór voorzieningen. Die kunnen over twee tot drie jaar worden gespreid, en de leningen hoeven niet allemaal oninbaar te blijken. Maar economen verwachten dat de werkloosheid de komende tijd rond de 20 procent zal blijven schommelen. De Spaanse centrale bank kan zelfs nóg grotere voorzieningen op het vastgoedbezit eisen. Spanje heeft de sanering van zijn bankstelsel getraineerd, maar zal spoedig orde op zaken moeten stellen.

Fiona Maharg-Bravo

Vertaling: Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo