'n Wijze krikker redt de kikker

Hedgehog, from The British Zoology, 1766, by Thomas Pennant, 1726-98, Welsh zoologist Photo Credit: [ The Art Archive / British Museum ] The Picture Desk

Honderden rijmende red-een-dier-met-een-condoom aansporingen van lezers kregen we deze week binnen, na een oproep vorige week zaterdag op de Achterpagina, om een Nederlandse variant in te sturen van de rijmpjes die op pakjes condooms staan die Amerikaanse milieuactivisten uitdelen. De activisten willen er zo op wijzen dat overbevolking de voornaamste oorzaak is van milieuproblemen, en het uitsterven van diersoorten. Vandaar ‘gebruiksaanwijzingen’ op de condoomdoosjes als Wrap with care, save the polar bear en Use a stopper, save the hopper.

Hieronder een bescheiden bloemlezing uit de inzendingen van lezers. Zoals te verwachten waren er veel varianten met jongeheer rijmend op ijs- , honing-, kraag- , panda- of een andere beer, zoals Verpak je jonge heer en red de bruine beer (Jan en Marjan van den Berg).

Verschillende echtparen gingen onze dichterlijke uitdaging aan, en mannelijke lezers, en ook opvallend veel lezeressen. Zoals Annie Trappenburg, die zich verontschuldigde dat ze als vrouw ‘niet met alle mogelijke benamingen voor het condoom bekend’ was, maar vervolgens een enorme creativiteit toonde, zoals (een kleine greep): Grijp een kapotje, red het sprotje; Draag een hoed, red de kloet; Petje niet af, red de giraf; Jasje aan, red de zeeleguaan; Kwakje in zakje, red het wandelende takje; Oude heer gekleed, red de pieten en de neet; Preventie bij seks, red de Leonidas rex en Slik de pil voor het kikkerdril, waarbij de laatste strikt genomen niet ‘des condooms’ is, maar omdat extra veilige seks met condoom én pil Double Dutch genoemd wordt, rekenen we hem toch goed. Origineel was ook Marga Caljé met Draag een zaadwant en spaar een olifant. Veel lezers stuurden hele reeksen in, zoals Lowie Gillissen met: Doe het met een buffer, red de bosbeekjuffer, Gebruik ’n preservatief, red de grauwe kiekendief, Een condoom om je holadiee redt de chimpansee, Een beschermd lid bij het cohabiteren redt de bedreigde dierschaar des Heren, Vrijen met condoom is een cadeau voor de zo bedreigde bonobo en Besef dat je met dit kapotje zegenrijk werk doet voor het ocelotje.

Nederlandser qua natuur zijn Verstop je lus en red een mus (H. Boreel) of Steun de Veluwezoom met dit condoom (José van Ulsen) en Stop de spermagolf, red de korenwolf (Kitty Jalving) en Bekleed je pegel, red de egel (Peter de Jong). De enige giftige vis langs onze kusten wordt bezongen door Hanny Diemer: Met een kapotje boven je kloten, helpt jouw Pieterman zijn naamgenoten. En J.C. Bokhout wendt zich tot de weldenkende mens met de leuze ’n Slimme krikker redt de kikker.

Paul Steenhuis

Meer rijmbijdrages van lezers op www.nrc.nl/achterpagina

    • Paul Steenhuis