Merkel wil einde aan euro-speculatie

De Duitse bondskanselier Merkel wil speculanten die geld verdienen aan de problemen van Griekenland hard aanpakken.

Dat maakte ze gisteravond in Berlijn duidelijk, na afloop van overleg met de Griekse premier Papandreou over de eurocrisis en de bezuinigingen die de Grieken moeten doorvoeren. „We moeten ervoor zorgen dat er een eind komt aan het handwerk van de speculanten”, aldus Merkel. Eenvoudig is dat niet, „maar het primaat ligt bij de politiek”.

De afgelopen weken is ten koste van de euro en van Griekenland wereldwijd gespeculeerd met zogeheten kredietderivaten, een proces dat zowel door Merkel als Papandreou fel gehekeld werd. „Het mag niet zo zijn dat speculanten de grote profiteurs van de moeilijke situatie in Griekenland zijn”, aldus Merkel.

Beide regeringsleiders onderstreepten dat Griekenland niet om geld of andere directe financiële steun aan Duitsland of de Europese Unie heeft gevraagd. „Dit is niet aan de orde en ik ben er optimistisch over dat het ook niet aan de orde zal komen”, zei Merkel. Ze prees de bezuinigingsoperatie die de regering van Papandreou op stapel heeft staan. „Dat geeft de markten weer vertrouwen en komt de stabiliteit van de euro ten goede”. Ze kondigde een „nauwe samenwerking” met Griekenland aan om het land te helpen met „zijn verdere modernisering” op het gebied van klimaat, energie, onderwijs en ontwikkeling en immigratie- en asielpolitiek.

In Athene werd gisteren de omstreden bezuinigswet aangenomen die de Griekse begroting weer in het gareel moet krijgen. Zowel in de parlementaire zaal als daarbuiten leidde dat tot onrust. Op straat waren demonstraties.

Ook tussen de landen ging het er hard aan toe. Griekenland herinnerde Duitsland aan de oorlog; in de Duitse boulevardpers werd geopperd dat Griekenland zijn eilanden maar moet verkopen.