Marx deed beslist niet denigrerend over arbeid

Volgens Rob Wijnberg en Stine Jensen keek Marx neer op arbeid en stelde hij dat de mens door te werken zich van zichzelf vervreemdt (Opinie & Debat, 27 februari). Dat zou opmerkelijk zijn voor iemand die zijn levenlang nadacht en boeken en artikelen schreef. Of zijn de filosofen Wijnberg en Jensen soms van mening dat nadenken en schrijven geen werk is?

Marx deed niet denigrerend over arbeid, integendeel. Hij was ook niet van mening dat werken de mens van zichzelf vervreemdt. Volgens Marx vindt vervreemding plaats door de wijze waarop arbeid in een kapitalistische samenleving is georganiseerd. Dat heeft niet alleen te maken met abominabele arbeidsomstandigheden, waaraan Wijnberg en Jensen ook nog even refereren.

Ook een werknemer die onder goede arbeidsomstandigheden in een kapitalistische samenleving zijn werk doet, heeft over doel en organisatie van zijn werkzaamheden principieel niets in te brengen en is in die zin vervreemd van een van de belangrijkste aspecten van zijn bestaan.

Chris Steijvers

Oude Pekela

    • Chris Steijvers Oude Pekela