Kort nieuws Kunst

Gemeentemuseum krijgt schilderijen Giorgio Morandi

DEN HAAG, 5 maart. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft twee schilderijen van Giorgio Morandi verworven. Het betreft stillevens, een uit 1948 en een uit 1950. Het museum heeft hiermee de grootste collectie Morandi’s in Nederland. De nieuwe aanwinsten zijn afkomstig van een particulier. Het Gemeentemuseum heeft nu in het Titonkabinet een presentatie ingericht van geschonken hoogtepunten uit de collectie. Die zijn tot en met 20 juni te zien. (ANP)

Nationale Ballet danst Neumeier

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 5 maart. Met het ballet Sylvia danst Het Nationale Ballet volgend seizoen voor het eerst een choreografie van de Amerikaan John Neumeier. De artistiek leider van het Hamburg Ballett creëerde het werk op muziek van Léo Delibes voor het Ballet van de Opera van Parijs in 1997. In komend seizoen wordt ook opnieuw een werk van Aleksej Ratmanski op het repertoire genomen: On the Dniepr. Tijdens het Holland Festival presenteert het gezelschap ook werken van David Dawson en Sidi Larbi Cherkaoui.

Prijs voor Orkest Achttiende Eeuw

AMSTERDAM, 6 maart. Het Orkest van de Achttiende Eeuw krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een grootheid op cultureel gebied. Aan de oeuvreprijs zijn vanaf dit jaar een geldbedrag van 75.000 euro en een Cultuurfonds op naam ter waarde van 75.000 euro verbonden. De winnaar mag de naam en doelstelling bepalen. (ANP)