Kort nieuws Economie

Flinke winst op Europese beurzen

Amsterdam, 6 maart. De Europese beurzen hebben een positieve beursweek gisteren met flinke winsten afgesloten. Het optimisme werd gestimuleerd door goede berichten over de Duitse industrie en de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Amsterdamse AEX-index sloot 6,23 punten hoger op 338,68 punten, een winst van 1,9 procent. De MidKap-index van het middensegment eindigde 5,91 punten (1,1 procent) hoger op 539,39 punten. In Londen en Frankfurt wonnen de hoofdgraadmeters tot 1,4 procent. Parijs kreeg er 2,1 procent bij. Wall Street sloot 1,2 procent hoger op 10.566,20. (ANP)

TenCate voegt fabrieken samen

ALMELO, 6 maart. Producent van technisch textiel TenCate gaat de productie in Nederland centraliseren. De huidige drie bedrijven die TenCate nu in het oosten van het land heeft, worden binnen enkele jaren samengevoegd in een productiecentrum in Nijverdal. TenCate, specialist in kunstgras en beschermende weefsels, verplaatst ook een deel van de Nederlandse productie naar het buitenland. (ANP)

Forse bonus voor topman Unilever

Rotterdam, 6 maart. De nieuwe financieel directeur van Unilever, Jean-Marc Huët, krijgt een startbonus van in totaal ruim 3,2 miljoen pond sterling (3,6 miljoen euro). Dat blijkt uit het jaarverslag van het was- en voedingsmiddelenconcern. Huët is sinds februari van dit jaar financieel directeur bij de producent van merken als Dove, Axe en Knorr. Met de welkomstbonus wil Unilever Huët compenseren voor gemiste inkomsten bij zijn vorige werkgever, de Amerikaanse farmaceut Bristol-Myers Squibb. (ANP)

iPad voorlopig niet in Nederland

CUPERTINO, 6 maart Het Amerikaanse computerconcern Apple brengt zijn veelbesproken iPad voorlopig niet in Nederland op de markt. Het apparaat, geschikt voor het lezen van digitale boeken, computerspelletjes en allerlei computertaken, maakt op 3 april zijn debuut in de VS. Eind april volgen de vijf grootste Europese markten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië, plus Zwitserland. Een woordvoerder van Apple Benelux zei gisteren niet te weten wanneer Nederland aan de beurt is. (ANP)