Kort nieuws Buitenland

Diplomatie VS in Afghanistan is te weinig effectief

Washington, 6 maart. De uitbreiding van de Amerikaanse diplomatieke missie in Afghanistan, bedoeld om naast het militaire optreden een impuls te geven aan de wederopbouw, verloopt te traag. Het ministerie van Buitenlandse zaken concludeert in een gisteren verschenen rapport dat de diplomaten te druk zijn met het rondleiden van bezoekende functionarissen en waarschuwt voor „oorlogstoerisme”. Ook is er een gebrek aan huisvesting, catering en vervoer voor de 900 diplomaten, die onder de meest strikte veiligheidsmaatregelen wonen en werken. Verder is er kritiek op het vele verlof, ongeveer twee maanden per jaarcontract, waardoor er onvoldoende expertise wordt ontwikkeld. Een „institutionele lobotomie”, aldus het ministerie. (AP)

Berlusconi roept kabinet snel bijeen

Rome, 6 maart. De Italiaanse premier Berlusconi heeft gisteren in allerijl zijn ministers bijeengeroepen. Hij wil snel een oplossing voor de blunder die zijn partij Volk van de Vrijheid beging bij het inschrijven voor de regionale verkiezingen later deze maand. Verschillende ministers kunnen in de regio’s Lazio en Lombardije niet meedoen wegens onregelmatigheden bij de inschrijving. Berlusconi consulteerde president Napolitano voor een oplossing maar die weigerde in te grijpen. De premier wil nu proberen via een snelle wet de kandidatuur van enkele prominenten uit zijn partij alsnog mogelijk te maken. Indien dat niet lukt overweegt Berlusconi de verkiezingen uit te stellen. ( Reuters)

Pakistan: twaalf doden bij aanslag

Islamabad, 6 maart. Twaalf shi’ieten zijn gisteren gedood bij een zelfmoordaanslag in Hangu, een stad in de Pakistaanse North-west Frontier Province. De slachtoffers zaten in twee bussen die met politiebegeleiding op weg waren naar de nabijgelegen tribale regio Kurram. In de regio Hangu is geregeld geweld tussen sunnieten en de shi’itische minderheid. In de tribale regio Bajaur, die het leger onlangs verklaarde onder controle te hebben, zijn gisteren 25 opstandelingen gedood. Met helikopters voerde het leger een aanval uit op een schuilplaats van Maulawi Faqir Mohammad, een voortvluchtige extremistische leider. (AP, Reuters)

Misbruik bij koor van broer paus

Berlijn, 6 maart. Op drie verschillende rooms-katholieke scholen in Beieren is sprake geweest van seksueel misbruik en lichamelijk geweld. Dat heeft de kerk zelf bekendgemaakt. Ook bij het bekende koor Regensburger Domspatzen is sprake geweest van misbruik. Dat koor werd van 1964 tot 1994 geleid door Georg Ratzinger, de nu 86-jarige broer van paus Benedicutus XVI. Ratzinger zei in een interview met de Beierse radio absoluut geen weet te hebben van gevallen van misbruik bij het jongenskoor. Volgens een zegsman van de kerk dateert het misbruik uit 1958-1973. (Reuters, AFP)

Arrestatie Ganic zorgt voor protest

Sarajevo, 6 maart. Duizenden Bosniërs hebben gisteren in Sarajevo betoogd bij de ambassades van Groot-Brittannië en Servië. Ze uitten hun ongenoegen over de arrestatie begin deze week van Ejup Ganic, een lid van het presidentieel triumviraat tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). Servië verdenkt Ganic van oorlogsmisdaden. Ganic werd gisterochtend voor de tweede keer gehoord door de Britse rechter. Volgens de website Balkan Insight beslist de rechter op 11 maart of Ganic, een professor werktuigbouwkundige, op borgtocht vrij mag. (AFP)

Granaataanvallen in Rwanda

Kigali, 6 maart. Twee vrijwel gelijktijdige granaatexplosies in de Rwandese hoofdstad Kigali hebben zestien mensen verwond, van wie twee ernstig. Dat heeft de politie in Kigali gisteren verklaard. Een woordvoerder kon niet zeggen of de aanslagen verband houden met een drievoudige granaataanval in Kigali op 19 februari. Daarbij viel een dode. Die aanval werd toegeschreven aan een Rwandese oud-generaal, die vorige week naar Zuid-Afrika is gevlucht. De generaal heeft betrokkenheid ontkend. In augustus vinden in Rwanda voor het eerst in zeven jaar presidentsverkiezingen plaats. (Reuters, AP)