Kort nieuws Binnenland

Eerste straffen om rellen Culemborg geëist en opgelegd

Arnhem, 6 maart. Bij de politierechter in Arnhem heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren honderd uur werkstraf en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 56-jarige man uit Culemborg die in de wijk Terweijde was tijdens de ongeregeldheden bij de afgelopen jaarwisseling. Een 42-jarige man hoorde dertig uur werkstraf tegen zich eisen omdat hij een bevel van de ME niet had opgevolgd. De politierechter doet uitspraak in de zaken op 19 maart. Twee mensen die op 10 en 13 januari bij een afzetting waren aangehouden, werden veroordeeld tot 20 uur werkstraf wegens bezit van pepperspray en traangas. Er lopen nog zaken tegen vijf Culemborgers van 19 en 20 jaar. Zij worden verdacht van het negeren van bevelen, beledigen, mishandeling, openlijk geweld, bedreiging of wapenbezit. (ANP)

Waarschuwing aan huisarts Neede

Door onze correspondent

Enschede, 6 maart. Een huisarts uit Neede heeft gisteren van het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle een waarschuwing gekregen voor het toedienen van slaap- en pijnbestrijdende middelen aan zijn 91-jarige moeder in maart 2005. Zijn moeder verbleef in een verpleeghuis in Haaksbergen en was stervende. Het tuchtcollege is van mening dat de man zich als huisarts van zijn moeder niet professioneel heeft gedragen. Hij gaf haar medicijnen zonder overleg met de verpleeghuisarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ ) diende een klacht tegen de arts in bij het tuchtcollege. Eerder sprak de rechtbank de huisarts vrij van moord. Dat vonnis werd in hoger beroep bevestigd. Het behandelen van eigen familieleden is niet laakbaar, stelt het tuchtcollege, maar wordt door de IGZ wel afgeraden.

Missie in Soedan met 1 jaar verlengd

Den Haag, 6 maart. Nederland verlengt de bijdrage aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Soedan (UNMIS) met een jaar. Het demissionaire kabinet heeft dat gisteren besloten na een verzoek van de VN. De uitzending zal nu tot 13 april 2011 doorlopen. Nederland heeft twaalf militaire waarnemers, vijftien politietrainers en een aantal staffunctionarissen in Soedan. De Tweede Kamer moet zich nog over het besluit buigen. UNMIS ziet toe op de naleving van het vredesakkoord uit 2005 tussen het noorden en het zuiden van Soedan. Sindsdien is het bij vlagen zeer onrustig in het gebied. Onderdeel van het akkoord zijn verkiezingen in april dit jaar en een referendum over de status van Zuid-Soedan in januari 2011. (ANP)

Man aangehouden voor seks met koe

Rotterdam, 6 maart. De politie in Rotterdam heeft een 33-jarige man aangehouden die seks zou hebben gehad met een koe op een kinderboerderij. De man wordt verdacht van overtreding van Dierenwelzijnswet, liet de politie gisteren weten. Een beveiliger had ’s nachts gezien dat de man onder de koeieharen zat. (ANP)