Klink kan vaccin niet verkopen

Frits Baltesen

Demissionair minister Klink (Volksgezondheid) slaagt er niet in de 19 miljoen overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep te verkopen aan andere landen. Daarom onderhandelt hij met een van de twee fabrikanten over terugverkoop van de ongebruikte vaccins.

Het ministerie en medicijnfabrikant GlaxoSmithKline bevestigen dat ze onderhandelen. VWS zegt ook in gesprek te zijn met Novartis, waar rond driekwart van de 34 miljoen vaccins werd gekocht, maar dat concern ontkent. De 19 miljoen te veel bestelde vaccins hebben Nederland 200 à 300 miljoen euro gekost.

Toen de Mexicaanse griep mild uitpakte, besloot Klink de vaccins door te verkopen aan landen die producenten vergeefs om vaccins hadden gevraagd. Van de vier landen die toen werden genoemd, hebben Suriname en Macedonië niets gekocht, laten hun ambassades weten. Cyprus heeft in oktober 200.000 vaccins gekocht van VWS en Malta schafte in december 80.000 doses aan, zeggen hun ambassades. Daarmee werd zo’n 1,5 procent van de overtollige vaccins verkocht.

Een woordvoerder van het concern in Zwitserland zegt dat Novartis weinig kan met de overtollige vaccins. „We kunnen het uit elkaar halen en ingrediënten hergebruiken voor een nieuw vaccin voor bijvoorbeeld de najaarsgriep. Maar dat is duurder dan onze normale productiemethode.”

    • Frits Baltesen