Joost Zwagerman

Joost Zwagerman Illustratie: Anje Jager Jager, Anje

Wie is de man-van-de week?

Joost Zwagerman uiteraard, schrijver van Duel, het boekenweekgeschenk dat iedereen die tijdens de boekenweek voor minimaal €12,50 een Nederlands boek koopt of lid wordt van een bibliotheek cadeau krijgt.

De boekenweek gaat dit jaar over jong zijn. Maar is Zwagerman zelf inmiddels niet een ouwe zak?

Hij is 47, maar ooit jong geweest. Op zijn 26ste schreef hij Gimmick!, over de Roxy, een discotheek in Amsterdam waar in de jaren tachtig ontzettend veel geslikt, gesnoven en gezopen werd en die later in de fik ging.

Waar gaat zijn boekenweekgeschenk over?

Over een ouwe zak, directeur van het wegens verbouwing gesloten Stedelijk Museum in Amsterdam, die wordt ontslagen omdat hij er een puinhoop van maakt. Maar er komt ook een jonge vrouw in voor, Emma Duiker, die de kunst-bobo’s en hun wanbeleid totaal belachelijk maakt. Emma is beeldend kunstenaar en lijkt wel wat op de jonge Zwagerman: ze is slim en heeft lef.

Moeten we Duel gaan lezen?

Ja, doen! Het is actueel, goed geschreven en nog spannend en geestig ook.

Wat merken we verder van Zwaag tijdens de Boekenweek?

Hij komt dinsdag natuurlijk op het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. En daarna gaat hij op tournee om overal in het land zijn boeken te signeren. Zijn vroegere romans, zoals Gimmick!, Vals licht en De buitenvrouw zijn allemaal herdrukt.

Had Zwagerman geen writersblock?

Dat werd gezegd. Hij leek de afgelopen jaren wel een beetje op de directeur van een gesloten museum die geen enkel oorspronkelijk kunstwerk meer kon laten zien. Hij deed in bloemlezingen, columns en essays.

Dus als fictieschrijver maakt hij een herstart?

Een voorzichtige comeback, ja. Klein beginnen is dan het devies. Het boekenweekgeschenk mag nooit meer dan honderd pagina’s beslaan en daarnaast heeft hij nog een boekje ter grootte van een postzegel geschreven. Wat is erger…heet dat, een piepkleine toevoeging aan Duel. Het kost € 2,20 en het is – wereldprimeur van TNT – ook echt als postzegel te gebruiken.

    • Elsbeth Etty