Hoe kan draadloos internet door muren?

Hoe kan draadloos internet door muren? Dat vraagt Daniel Schouws (10 jaar) aan Dr. Zeepaard.

Ja, dat is mooi, hè: dat je informatie door muren kunt sturen. Door ramen, boomkruinen en zelfs door de dampkring, als het moet.

Het heeft te maken met slimme trucs om die informatie te verpakken. Op het computerscherm zie je bijvoorbeeld letters. Of foto’s. Maar in de computer zelf zijn dat lange rijen van 0-en en 1-en. Die zijn niet zo opgeschreven zoals jij en ik dat zouden doen, dus als 0 en 1, maar listig opgeborgen in piepkleine elektronische schakelingen.

Om foto’s of letters van de ene computer naar de andere te sturen, zoals via internet, moet je dus die slim verpakte slierten 0-en en 1-en verzenden. Vaak gaat dat via een glasvezelkabel. De 0-en en 1-en worden dan uitgepakt en opnieuw ingepakt: nu in lichtsignalen, die zo snel als het licht door die kabels reizen.

Zo komen de 0-en en 1-en ook aan bij een café, een huis of een vliegveld met ‘draadloos internet’. Daar worden ze ingepakt in radiogolven en de lucht in gestuurd. Radiogolven zijn langgerekte lichtgolven. En juist doordat ze zo lang zijn hebben ze weinig last van allerlei obstakels en duiken ze door muren heen, terwijl licht daar meteen in vastloopt.

Als je precies wilt weten hoe dat zit, moet je later natuurkunde gaan studeren. Wat wel mooi is om nog te weten is dat die radiogolven ook worden gebruikt om signalen van en naar de GPS-satellieten te sturen die nodig zijn voor de tomtom. Of om sms-jes en gesprekken van de ene naar de andere mobiel te versturen. En de antennes op auto’s pikken radiosignalen op voor de radio.

Al zulke golven hebben wel verschillende lengtes (meestal wordt gezegd: frequentie) om ervoor te zorgen dat ze onderweg niet helemaal met elkaar verward raken. En de signalen die ver moeten reizen, zijn natuurlijk krachtiger dan draadloos internet thuis. MvdH

Heb jij ook een vraag?

Mail die naar: zeepaard@nrc.nl

en maak kans op een T-shirt