Het land als hinkelspel

GPS: 51.0793, 5.8176 11:22 uur, Lanterdijk Erik van Zuylen

Waar: Roosteren – Sittard. Route uit Pelgrimspad 2 (LAW-gids 7-II)

Afstand: 17,5 km

Een duif koert of hij tussen blad en bloemen zit en niet in een kale lindekruin. Het regent zacht, het licht vermaalt de druppels tot glanzende stofjes. Ik grinnik om een verkiezingsposter in Roosteren, waarop een vaardige viltstift een kandidaat-raadslid opsierde met een designbril en een krulsnor. „Dat je daar om lacht, toont aan dat je van echte humor houdt”, stelt man vast. En zo is het.

In een hek brult een smeedijzeren draak, nee, een drakenmachine. Het is een replica van de Drakenpoort van de Spaanse architect Antoni Gaudí, zegt een bordje. Het huis erachter staat te koop. De eigenaar zal zijn draak toch wel meenemen?

We bestijgen de hoge dijk. De wind hangt tranen in mijn ooghoeken. In het Julianakanaal glijdt een baan licht met me mee. De deining is troebel als afwaswater. Aan de andere kant van de dijk strekken akkers en weidegrond zich uit in vlakken, waar de elektriciteitsmasten op hinkelen, als je even niet kijkt.

De route voert weg van het kanaal, het land in. De wind wordt een windje, het hemelblauw duwt het grijs op tot bolle wolken. Bij het verzakte rivierenland aan de bochtige Maas is de eerste lentedag een feit. Zon. De vogels kwetteren dat ze nesten willen. Er zijn sneeuwklokjes en krokussen. Het glazuur van het Christusbeeld op een driesprong glanst. We nemen de rechte weg, die algauw bochten maakt, langs de Kingbeek waar bomen pootjebaaien.

Na een modderpoelwegje door het weiland lopen we Papenhoven binnen, waar de kastelein vertelt over de houtskoolportrettengalerij in zijn zaak. Hij liet ze door een locale kunstenaar maken van de kroegbazen en -bazinnen van de 37 cafés (zevenendertig kroegen!) die zijn dorp eens rijk was. Op basis van fotootjes, ja, dat was nog een toer om die te achterhalen, want bijna iedereen is dood.

We kruisen opnieuw het Julianakanaal, de zon poetst nu de golfjes.

Ernaast ligt Born en dan volgt het Limbrichterbos. Dat bestaat uit duizenden berkenstammen – elegante spoken op sokken van mos. Ze vergoelijken het wandelcorvee: Limbricht uit, snelweg over, Sittard in.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat